2022 Dünya Kupası öncesi Katar bankaları artan risklerle karşı karşıya

Kredi derecelendirme kurumu Fitch , Katar bankalarının, 2022 yılında düzenlenecek Dünya Kupası hazırlıkları sürecinde emlak piyasasının durgunluğu nedeniyle oluşan baskıyla karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Katar, 2017’den bu yana Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır’ın ticari ve diplomatik boykotu ile karşı karşıya kaldı. Boykot, turizm sektörünü vururken, yabancıların emlak talebini azalttı ve kiralar son 3 yılda yüzde 20 oranında düştü.

Analistler, Dünya Kupası ile ilgili bir dizi projenin başlatılmasıyla birlikte önümüzdeki 3 yıl içinde fiyatların daha da düşmesinin beklendiğini ifade ediyor.

Fitch, Katar Merkez Bankası’nın çöken  emlak piyasası nedeniyle varlık kalitesinin artan bir risk içinde olduğuna işaret ederek, bu durumdan en çok  etkilenen bankaların Doha Bankası, Katar Ticaret Bankası ve Katar Uluslararası Bankası olduğunu kaydetti.

Fitch’e göre, düşüşle karşı karşıya olan gayrimenkul ve turizm sektörleri, 2022’de Dünya Kupası hazırlıkları nedeniyle ortaya çıkan arz fazlası ve Katar boykotu ile birlikte artan baskı altında.

Buna rağmen Fitch, yetkililerin bankalara destek sağlama konusundaki istekliliği ve kabiliyetleri  nedeniyle Katar bankalarının kredi notlarının etkilenmeyeceğini umduklarını” belirtti.

Katar, likidite dengesini korumak için boykotu takip eden aylarda bankacılık sistemine yaklaşık 40 milyar dolar enjekte etti.

Şarkul Avsat