Arap Leoparı koruma altına alınıyor

Suudi Arabistan ekosistemin bozulan ve parçalanan yapısını korumak için yeni ekoturizm projeleri geliştiriyor. Proje, aynı zamanda Arap Yarımadası’na ait Arap Leoparını koruma amacı da güdüyor.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, geçtiğimiz Şubat ayında, Krallık’ta yeni bir ekoturizm projesinin geliştirilmesi için temel adımlar atmaya başladı. 

İlk olarak doğa ekosistemlerinin yeniden canlanması için ülkenin kuzeybatısındaki tarihi bölgeyi dönüştürebilecek bir gelişme başlattı. Uzmanlar,  bu gelişmenin Al Ula’ya iki milyondan fazla ziyaretçi çekeceğini ön görüyor.

Projenin temel taşlarından birisi de, bölgenin orijinal ekosisteminin restore edileceği Al Sharaan Doğa Koruma Alanı.

Al Ula Kraliyet Komisyonu’nun Genel Müdürü Amr Al Madani, başarılı olmak için, korumanın çok önemli olduğunu söylüyor.

Projedeki ilk adım, azalan veya parçalanan nüfus sayıları ya da bozulmuş habitatları olan hayvanları ve bitkileri kaydederek tehdit altındaki türlerin tespit edilmesini içeriyor.

Arap Leoparı’nı koruma projesi

Al Ula projesinin büyük bir kısmı, bir zamanlar Arap Yarımadası’ndaki dağlarda gelişen Arap Leoparı’na odaklanıyor. 1996’dan bu yana kritik tehlike altındaki türler olarak International Union for Conservation of Nature’s Red List’e yerleştirildi.

Arap Leoparı’na Yönelik Küresel Fon sayesinde tutsak üreme programları, toplum temelli koruma projeleri ve bilimsel araştırmalar gibi gelişmelerle dünyanın kalan vahşi leopar popülasyonlarını koruma amacı güdülüyor.

The National