Suudi Arabistan ve BAE’den uyarı

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklileri (BAE), Birleşmiş Milletler Güvenlik Konsey’ine  el-Füceyre limanı yakınlarında 4 sivil ticari kargo gemisine yapılan saldırı ve Suudi Arabistan’daki Duvedmi ve Afif şehirlerinde bulunan iki petrol tesisine düzenlenen saldırı hakkında şikayette bulundu.

Suudi Arabistan, BMGK’ya  İran destekli Husi milislerinin silahsızlandırılması ve bölgesel gerilimlerin tırmanmasının önlenmesi amacıyla ‘acil tedbirler’ alınması için çağrıda bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Suudi Arabistan Daimi Temsilcisi Abdullah bin Yahya el-Melami, BMGK’nin Mayıs ayı dönem başkanı olan Endonezya’nın BM Daimi Temsilcisi Dian TriansyahDjani ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e gönderdiği mektupta, 7 dronenun Suudi Arabistan’ın altyapısına saldırdığını belirterek, Duvedmi ve Afif şehirlerindeki pompa istasyonlarına yapılan saldırılarının İran destekli Husi milisleri tarafından yapıldığını belirtti.

El-Melami, saldırının, Suudi petrolünü Yanbu limanına ve oradan da dünya pazarına petrol taşıyan doğu-batı hattında gerçekleştiğini açıklayarak, Husi milislerin bunu zafer olarak kabul ettiğini ve böyle bir hareketin sadece gerilimin artmasına neden olacağını söyledi.

El-Melami, BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths ve BM Yeniden Düzenleme Koordinasyon Komitesi (RRC) Başkanı Michael Lollesgaard liderliğinde,Stockholm Anlaşmasını başarıya ulaşması  için gösterilen çabalara dikkat çekilerek  bu türden bir saldırının BM çabalarını tehlikeye sokacağını ifade etti.

Suudi Arabistan Husi saldırılarının engellenmesi amacıyla 2140, 2216 ve 2541 sayılı kararlar dahil olmak üzere ilgili tüm Güvenlik Konseyi kararlarının tam olarak uygulanmasını talep ediyor.

Husilerin saldırının kontrol altına alınması için silahsızlandırılması gerektiği vurgulanan mesaj, BMGK üyelerine resmi belge olarak gönderildi.

Şarkul Avsat