Suudi Arabistanlı iki kadın sanatçı, Rusya’da sergiye katılacak

Yapay zekanın (AI) modern sanattaki rolünü keşfetmeyi amaçlayan büyük bir uluslararası sergide Suudi Arabistanlı iki sanatçı yer alacak.

Lulwah Al-Homoud ve Daniah Al-Saleh önümüzdeki ay Rusya’nın St. Petersburg kentinde düzenlenecek olan etkinlikte çalışmalarını, önde gelen diğer sanatçıların çalışmalarının yanında sergileyecek.

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) ve Devlet Hermitage Müzesi tarafından düzenlenen yeni sergi, St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu (SPIEF) sırasında başlatılacak.

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN SANATÇILAR KATILACAK

Suudi Arabistanlı iki sanatçı, SPIEF’in ilk gününde ve kültürel bir programının bir parçası olarak 6 Haziran’da Hermitage Genelkurmay binasında (tarihi arşiv salonu) açılacak olan “yapay zeka ve Kültürlerarası diyalog” başlıklı fuara dünyanın dört bir yanından sanatçılarla katılacak.

RDIF CEO’su Kirill Dmitriev, “Bu sergi için, tümü AI teknolojilerini kullanan farklı milletlerden sanatçıları bir araya getirdik. Yeni bir sanat formunun yaratıldığına tanık olabiliriz. Farklı milletlerden insanların geleceğin bu sanatı ile birbirlerini anlamanın daha kolay olacağını umuyoruz” diye konuştu.

RDIF ve uluslararası ortakları, uzmanlara göre 2030 yılına kadar küresel ekonomiye 13 trilyon dolar ekleyerek birçok sektörü büyük ölçüde değiştirecek AI teknolojilerine yatırım yapıyor. Birçok ülke zaten kendi AI programlarını geliştiriyor.

YAPAY ZEKA ALANINDA GRAFİK DİLİ GELİŞTİRDİ

Al-Homoud, Arap alfabesinden geliştirilen, bazı kişilere göre evrensel bir dil olabileceği tahmin edilen soyut bir grafik dili geliştirdi.

AI teknolojisi, görüntüler dahil olmak üzere büyük miktarda veriyi işlemek için kullanılır. Son yıllarda, AI kullanımı, yüz tanıma teknolojisinin bir sonucu olarak siber güvenlik, bankacılık ve pazarlama alanlarında devrim niteliğinde sonuçlar elde etmeye yardımcı oldu.

AI tabanlı çağdaş sanat, 25 Ekim 2018 tarihinde Christie’de 432 bin 500 dolara satılan Fransız sanat grubu Obvious’in yarattığı bir resim olan “Edmond Belami’nin portresini” takip ederek küresel bir ilgi gördü.

Obvious’ten sanatçılar ve bilgisayar programcıları, tabloyu oluşturmak için 2014’te tasarlanan üretken-ters-ağ (GAN) algoritmalarını kullandılar. GAN aynı anda iki algoritma çalıştırabilir. Bir algoritma sürekli olarak görüntüler üretir, ikincisi onları işlerken başarısız görüntüleri filtreler.

GAN’ın buluşu, AI sistemlerinin bilgiyi insan beynininkine daha yakın bir şekilde işlemesini sağlamıştır.

Küratörlüğünü Dmitry Özerkov ve Victoria Kondrashova’nın yapacağı sergi, 7 Temmuz’a kadar devam edecek.

Arab News