​Devrim Muhafızları Iraklı milisleri savaşa hazırlıyor

The Guardian gazetesinin iddiasına göre,  İran Devrim Muhafızları’nın yurtdışı kolu Kudüs Gücü’nün Komutanı Kasım Süleymani, kısa bir süre önce Tahran’ın müttefiği olan Iraklı milislerin bazı liderleri ile bir araya gelerek, kendilerinden ‘vekalet savaşına’ hazırlanmalarını istedi.

İki üst düzey istihbarat kaynağına dayandırılan haberde, Süleymani’nin üç hafta önce Bağdat’ta bir araya gelmek üzere bu milislerin bazı liderlerini çağırdığı ve onlarla ‘gelecek savaşa’ hazırlık konusunu tartıştığı bildirildi.

‘Bu görüşme silahlanma çağrısından fazlaydı” ifadesini kullanan kaynağa göre, bu kez Süleymani’nin son beş yılda Iraklı Şii gruplarının liderleriyle yaptığı görüşmelerden oldukça farklıydı.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından iki gün önce yapılan açıklamada,  Irak’ta acil durumda çalışmayan tüm hükümet çalışanlarının ülkeyi terk etmesi istenmişti.

Açıklamada, İran ile Basra Körfezi’nde artan askeri gerilim nedeniyle, ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği ve Erbil Başkonsolosluğu’nda elzem ve acil görevlerde bulunmayan tüm personelin ülkeyi terk etmesi talimatı verilmişti.

ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği de, her iki temsilcilikte de normal vize hizmetlerinin geçici olarak durdurulduğunu açıklamıştı.

Büyükelçilik ayrıca, artan gerilimler nedeniyle ABD vatandaşlarına Irak’a seyahat uyarısında bulunmuştu.

Şarkul Avsat