Arap ülkelerinden Kral Selman’ın İran tepkisine övgü

Körfez ve Arap ülkeleri, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in 31 Mayıs’ta Mekke’de İran saldırılarını ele almak için gerçekleştirilmesi planlanan zirve davetini memnuniyetle karşıladı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanlığı ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bu davetin amacının bölgenin yaşadığı güvenlik ve istikrar sorununu ele almak olduğu belirtilerek, bölgede güvenlik ve barışı sağlamaya çalışan Suudi liderliğinin her zaman önemli adımlar attığına vurgu yapıldı.

Bakanlık açıklamasında, bölgeyi çevreleyen zorluklar karşısında Körfez ve Arap Birliği’nin ortak bir tutum takınmasının gerekliği olduğu ifade edilerek, Kral Selman’ın davetinin, bölgenin istikrarı, barış, ortak güvenlik, egemenlik ve kazanımları sağlayan ve Arap-Körfez tehlikelerini ele alma konusunda önemli bir fırsat olduğu aktarıldı.

BAHREYN 

Bahreyn, Kral Selman’ın bu davetini çok değerli bularak, Suudi Arabistan’ın bölgenin istikrar ve güvenliğini sağlama konusundan attığı adımların yanı sıra, Arap çıkarlarının desteklenmesi konusunda gayret ve dayanışmalara tam destek verdiklerini duyurdu.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Selman bin Abdulaziz tarafından yapılan davetin, Suudi Arabistan’ın ortak Arap eylemlerinde lider rolüne atıfta bulunularak, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile Arap Birliği arasında ortak bir istişare ve koordinasyon yoluyla Körfez’in karşılaştığı zorlukların üstesinden gelinmesi gerektiği ifade edildi.

CİBUTİ

Cibuti’nin Riyad Büyükelçisi Ziyaeddin Bamhare konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Kral Selman’ın bu sorumlu adımının, Arap çevreler ile bölgesel endişelerin etkilerini tartışmak adına önemli olduğunu ifade etti.

Suudi Arabistan, Kral Selman bin Abdulaziz’in başkanlık edeceği İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) 14. Dönem İslam Zirvesi’ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. “Mekke Zirvesi: Elele Geleceğe” sloganıyla düzenlenecek ve İİT üyesi ülkelerin liderlerinin katılacağı zirvede, İslam dünyasında yaşanan güncel meseleler ele alınacak.

Zirvenin sonunda İslam dünyasındaki mevcut meselelere yer verilecek. Kapanış bildirgesinin yanı sıra zirvede Mekke Bildirisi’nin açıklanması bekleniyor.

Şarkul Avsat