Suudi Arabistan, İran’ın saldırganlığına karşı tüm olasılıklara hazır

Basra Körfezi’ndeki İran-ABD gerilimi artarken, Suudi Arabistan savaş dahil tüm olasılıklara hazır olduğunu vurguladı.

Suudi Arabistan’ın Mekke kenti 30 -31 Mayıs tarihlerinde  önemli zirvelere ev sahipliği yapacak. Bölgedeki lider rolünü sürdüren Suudi Arabistan, Körfez İşbirliği Konseyi ve Arap Birliği üyesi ülkelerin liderlerini, 30 Mayıs’ta Mekke kentinde olağanüstü düzenlenecek zirveye davet etti.  Riyad yönetimi, Kral Selman bin Abdulaziz’in başkanlığında 31 Mayıs’ta Mekke’de düzenlenecek olan İslam İşbirliği Teşkilatı’nın  (İİT)14’üncü olağan zirvesine hazırlanıyor.

Washington’ın Mayıs’ın başında Tahran’a yaptırımları sıkılaştırmasından bu yana, Körfez bölgesi İran ile ABD arasında psikolojik savaşa tanık oluyor.

İlk önce Washington, herhangi bir İran tehdidi veya misillemesine karşı koymak için bölgeye bir uçak gemisi gönderileceğini duyurdu.

Ardından, 2’si Suudi Arabistan’a ait 4 ticari gemi Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) kara suları yakınlarında sabotaja uğradı.

Bunu, İran destekli Husi milislerin, Suudi Arabistan’da doğu bölgesindeki rezervlerden batı sahilindeki limana petrol taşıyan boru hattı üzerinde bulunan 2 pompa istasyonuna drone saldırısı düzenlemesi takip etti.

Fuceyra Emirliği yakınında ticari gemilere yapılan saldırının arkasındaki el henüz bilinmezken, Suudi Arabistan İran’ı Yemen’deki Husilere pompa istasyonlarına saldırı emir vermekle suçladı.

Suudi Arabistan Şura Meclisi Dr. Zuheyr el-Harisi, Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el-Cubeyr’in, ülkesinin İran ile savaş istemediğini ancak herhangi bir tehdide güçlü ve kararlı bir şekilde karşılık vereceğini belirttiğine dikkat çekti.

El-Harisi konuya ilişkin, “Suudi Arabistan savaş istemiyor. Her zaman barış ile istikrarın yanında ve gerilimlerin karşısında duruyor. Ancak etrafındaki her şeyi dikkatlice takip ederek tüm olasılıklar ve senaryolara da hazır. Ne kadar tehlikeli olursa olsun İran’a kararlı bir şekilde karşılık verecek” dedi.

Şarkul Avsat