AB’nin Filistin müfredatı ile ilgili bir çalışması yok

Avrupa Birliği, Filistin müfredatıyla ilgili herhangi bir çalışma yapmadığını ve Filistinli ders kitapları hakkında AB’nin bir araştırması olmadığını söyledi. AB Kudüs ofisi tarafından yayınlanan açıklamasında “Filistin ders kitaplarının kapsamlı ve nesnel bir analizini sağlama amaçlı bir akademik çalışma yapma niyeti” olduğunu söyledi.

Ofisten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Filistin ders kitaplarıyla ilgili yapılması önerilen bağımsız akademik çalışma kitapların içeriklerinin uluslararası standartlarla uygunluğuna bakılacak. Uluslararası standartlar yalnızca BM ve UNESCO gibi uluslararası kuruluşlarla sınırlı kalmayıp hoşgörü ve barışa uygunluğu da değerlendirilecek.” AB Ofisi, çalışmanın planlanmasında uluslararası ve yerel taraflarla görüşüleceğini ve tüm Filistinli öğrenciler için eğitim kalitesinin geliştirilmesine katkıda bulunacağını vurguladı.

Filistin Hükümetine 30 binden fazla öğretmenin maaş ve emekli aylığı ödemesi desteği verildiğini söyleyen AB, Filistin ya da İsrail devletinin ders kitaplarında şiddete teşvik iddiasının taraflarla düzenli görüşmelerle ele alınacağını söyledi.

Filistin Haber Ajansı, İsrail’in Filistin’de işlenen ders kitaplarının AB tarafından araştırılacağı haberini reddetti.

“Israel Hume” gazetesi, Avrupa Birliği Dışişleri Bakanı Federica Mogherini’nin Filistin müfredatında yer alan kitaplarda İsrail’e karşı şiddete teşvik olup olmadığını araştırmaya söz verdiğini belirtti. Mogherini daha önce, AB’nin İsrail’e yönelik şiddete teşvik olduğu raporlarının ardından yeni Filistin müfredatını “gözden geçireceğini” duyurmuştu.

AB bu adımı bir STK’nın araştırmasının ardından attı. Bu araştırmaya göre, Filistin müfredatına ait ders kitaplarında önceki dönemlere göre daha fazla nefret suçuna teşvik bulunuyor. Bu raporun ardından Mogherini kitapların UNESCO standartlarına uyup uymadığının bağımsız bir komisyon tarafından araştırılacağını söyleyerek şu ifadeleri kullandı; “Şiddete teşvik, iki devletli çözümle bağdaşmıyor ve halklar arasında güvensizlik yaratıyor.”

Karar, Avrupa Parlamentosu’nun Filistin ders kitaplarındaki nefret içeriğini önlemek için 2018 yılının Nisan ayında çıkarılan bir yasa gereğince alındı.

AB, Filistin Hükümetine çoğu Mili Eğitim Bakanlığı’na verilmek üzere yılık 360 milyon avro veriyor.

Okul Eğitiminde Barış ve Kültürel Toleransın İzlenmesi Enstitüsü, IMPACT-SE, geçen ay Filistin müfredatında yeni ders kitaplarında nefrete teşvik örnekleri içeren 70 sayfalık bir belge yayınladı. Belgede, 2018-2019 tarihlerinde “1948’den önce Filistin- İsrail barışıyla ilgili hiçbir bilgiye kasıtlı olarak yer verilmediği” belirtildi.

IMPACT-SE raporuna göre, ders kitapları “İsrail, Batı Şeria ve Gazze’yi kapsayan bölgelerde İsrail Devleti’nin sona ermesi ve Filistin devletinin kurulması” çağrısı yapıyor” ifadesine yer verildi.

Filistin Eğitim Bakanlığı, Avrupa Birliği’nin Filistin müfredatı üzerine bir çalışma yapma arzusunun İsrail ve onunla bağlantılı uluslararası baskı gruplarıyla ilgili olduğunu söyledi.

Bakanlık, İsrail müfredatında bulunan Filistin ve Araplara yönelik şiddete teşvikin görmezden gelinmesini eleştirdi.

Şarkul Avsat