Huawei krizinin sakinleşmesi piyasaların kilitlenmesini engelledi

ABD ve Avrupa hisseleri dün, ABD’nin Huawei’ye uygulanan ticari kısıtlamaların bazılarını geçici olarak askıya almasının ardından oldukça hassas olan teknoloji ve otomobil sektörü stoklarını zorlayan ticaret gerginliğinin yumuşamasıyla birlikte yükselişe geçerken Huawei krizinden doğrudan etkilenen bankacılık sektörü ilerleme kaydetti. Asya piyasalarındaki hisse senetleri ise geriledi.

Huawei’nin Avrupa Bölgesi Baş Temsilcisi Abraham Liu, dün Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, Çinli şirketin endişeleri gidermek için tüm Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerle casusluk yapmayacaklarına dair sözleşme imzalamaya hazır olduğunu belirtti.

Bloomberg tarafından aktarılan açıklamalarında Liu, “Avrupalıların duyduğu güvenlik endişelerinin farkındayız. Şirket, bu endişeleri gidermek için AB üyesi ülkelerle casusluk yapmayacaklarına dair sözleşme imzalamaya hazır” şeklinde konuştu.

Öte yandan Google’ın önümüzdeki dönemde Çinli şirketle olan çalışmaları durdurma kararı aldığını duyurması sonrası Huawei marka telefonların akıbetine ilişkin endişelerin ardından Huawei Kurucusu Ren Zhengfei yaptığı açıklamada, “Şirket, Başkan Donald Trump yönetiminin, ABD’li şirketlerin Çinli şirketle olan ilişkilerine getirdiği kısıtlamaların üstesinden gelmenin yollarını arıyor” dedi.

Ren, Çin basınına verdiği röportajlarda, “Google iyi bir şirket ve oldukça sorumluluk sahibi. ABD Ticaret Bakanlığı tarafından bu hafta başında uygulanan kısıtlamaların etkisini azaltmanın yolunu bulmak için Huawei ile görüşmelerini sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

Şarkul Avsat