Sudan’da müzakereler çıkmaza girdi

Sudan’daki halk hareketine öncülük eden Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri, Askeri Geçiş Konseyi ile devam eden müzakerelerinin çıkmaza girmesinin ve askeri konseyin geçici başkanlık konseyinin sivil bir otorite tarafında yönetilmesini reddetmesinin ardından, genel bir siyasi grev ilan etmeye hazırlanıyor.

Buna karşılık Sudan Meslek Grupları Birliği (SPA) tarafından yapılan açıklamada, askeri konsey ile arasındaki son müzakere turundaki başarısızlığın ardından yeni bir mücadele safhasına girildiği kaydedilerek, mesleki örgütlerde bulunanlara, işçilere ve sosyal ve siyasi güçlere isimlerini devrimci hareketin defterine kaydetmeleri çağrısında bulunuldu.

Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri’nin başını çeken SPA, dün yaptığı açıklamada, bir dizi sektörde çalışan kimselerin bir araya geldiği grevler ve barışçıl gösteriler düzenlemeye ve oturma eyleminin gerçekleştirildiği alana gidecek konvoylar oluşturmaya devam edeceğini belirtti. Açıklamanın devamında bütün bunların en nihayetinde ilan edilecek olan genel bir sivil itaatsizliğe ve siyasi greve hazırlık olduğu kaydedildi. SPA, ‘Sudan halkının taleplerinden, özgürlük ve değişim koalisyonun ilkelerinden ve başkanlık konseyindeki sivil çoğunluk başta olmak üzere devrimin geçici iktidar yapılarına ilişkin hedeflerinden’ taviz verilmeyeceğini vurguladı.

Öte yandan Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi, SPA’nın çağrısına cevap vererek grevlerini sürdüreceklerini açıkladılar. Komite tarafından yapılan açıklamada, doktorların her türlü grevi uygulamaya ve yaralıların tedavileri için kurulan saha kliniklerini boşaltmaya hazır oldukları ifade edildi. Bununla birlikte hükümet, kamu kurumları ve özel şirketlerde çalışan çok sayıda işçinin yanı sıra üniversite profesörleri sivil bir hükümet kurulmasını talep ettikleri protestolar gerçekleştirdiler.

Sudanlı Mühendisler Sendikası da SPA’nın çağrısına cevap vererek sivil itaatsizlik için devrimci hareketin defterine kaydolmak amacıyla hızlı bir şekilde hareket etti ve genel greve hazırlık için protesto eylemleriyle kısmi grevler düzenleyeceklerini açıkladı.

“GEREKİRSE DEVRİM EBEDİYETE KADAR DEVAM EDER”

Oturma eylemi gerçekleştiren protestocular, geçtiğimiz iki gün boyunca askeri konsey ile özgürlük ve değişim koalisyonu arasında gerçekleşen müzakereleri ilgiyle takip etti. Sivil bir hükümet talebinden tavizler verilmesini reddeden protestocular, “Gerekirse devrim ebediyete kadar devam eder” sloganları attılar.

22 yaşında bir üniversite öğrencisi olan Ahmed Ali, 6 Nisan’da azledilen Ömer el-Beşir rejiminin devrilmesi için oturma eyleminin gerçekleştirildiği alan geldiğini söylüyor. Önce Ömer el-Beşir’i ve sonrasında Avad bin Avf’ı düşürdüklerini dile getiren Ali, “Şimdi de Askeri Geçiş Konseyi’yle bir mücadeleye girişiyoruz. İktidarın sivillere teslim edileceği güne dek mücadelemizden geri durmayacağız. Bu eylemin ne zamana dek süreceğini kimse bilmiyor. Ancak askeri konsey devrimin tüm taleplerine cevap verene kadar oturma eylemine devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Protestolar sırasında birçok akranını kaybettiğini ve gençlerin çıplak göğüslerini kurşunlara siper ettiğini söyleyen Ali, tüm halklar eksiksiz bir şekilde elde edilmedikçe yapılacak herhangi bir anlaşmanın anlamı olmayacağını ifade etti.

Bir bilgisayar mühendisi olan 33 yaşındaki Hişam Ali Said, en öncelikli taleplerinin bir an önce sivil bir hükümetin kurulması ve kurulan hükümetin görevine başlaması olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Bu gerçekleşmediği takdirde oturma eylemimi sürdüreceğim. Aralık ayında bu yana protestolar sırasında şehit olan, suikastlara kurban giden ve yaralanan kimselerin sorumluları yargılanmadıkça, hükümetin halk nezdinde güvenilirliği sağlanmayacak. Eğer geçici hükümet bunu görmezden gelirse oturma alanından ayrılmayacak olan gençleri karşısında bulacak.”

Öte yandan halk hareketine öncülük eden Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri, önceki gün gerçekleştirilen müzakere turunun başarısız olmasının ardından oturma eylemine devam edileceğini ve diğer barışçıl protesto biçimleriyle bu eylemin güçlendirileceğini vurguladı.

63 yaşında şoförlük yapan Ata el-Mennan Abdullah, askeri konsey ile özgürlük ve değişim koalisyonu tarafından ilan edilene dek oturma eyleminin sürdürüleceğini düşünüyor. Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri’nce temsil edilen sivil bir hükümetin bütün yetkileri eline almasına dek eylemlerinin devam edeceğini dile getiren Abdullah, protestocular arasındaki ölümlerden ve yaralanmalardan sorumlu olan kimselerin kovuşturması gibi birtakım taleplerinin yerine getirilmesi halinde evlerine dönebileceklerini, fakat sivil hükümetin oluşum sürecini yakından takip edeceklerini söyledi.

22 yaşındaki üniversite mezunu ve işsiz Tesnim Bilal, kurulacak sivil hükümetin gündeminin başında ‘protestocu arkadaşlarının ölümünden sorumlu olan kimselerin kovuşturulması’ maddesini olması yönündeki talebini dile getirdi. Bu konun görmezden kaçırılması halinde protestocular nezdinde kötü bir intiba bırakılacağını kaydeden Bilal, “Sudanlılar,kurtuluş rejimi liderlerinin Sudanlılara karşı işledikleri suçlardan sorumlu tutulacakları günü bekliyorlar” diyerek devam etti.

Şarkul Avsat