Filistin hükümeti ABD’nin verdiği zırhlı araçları ilk kez kullandı

Filistin hükümeti, Batı Şeria’nın el-Halil kentinde ortaya çıkan aileler arası çatışmayı kontrol altına almak için ilk kez ABD’nin gönderdiği zırhlı araçları kullandı. Bu araçlar, İsrail’in Filistin’de güvenliğin çöktüğünü iddia ettiği bir zamanda ortaya çıktı.

Bu yeni zırhlı araçlar, birkaç ay önce ABD tarafından, olağanüstü güvenlik koşullarında kullanılmak üzere Netanyahu ve Liberman’ın onayıyla Filistin hükümetine verildi. İsrail’in Filistin’e ödediği vergi gelirlerini mahkum ailelerine verdiği gerekçesiyle kesmesi, Filistin’de güvenliğin çökmesi konusunda endişe yaratıyordu.

İsrailli bir yetkili, Filistin hükümetinin 4 yıl önce zırhlı araçların girmesi için onay istediğini, ancak ABD, bu isteği desteklemeden önce İsrail’in bu talebi reddettiğini söyledi. Filistin güvenlik yetkilileri, İngiltere’de bu araçların kullanımıyla ilgili yoğun bir eğitim aldıktan sonra 10 zırhlı araç, Ürdün’den Filistin hükümetine teslim edildi.

İsrail’deki siyasi kaynaklar, bundan 9 ay önce ABD’nin hediye olarak Filistin hükümetine gönderdiği 10 zırhlı aracın girmesine izin verildiği ve iznin Netanyahu, dönemin Savunma Bakanı Avigdor Liberman ve Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot tarafından onaylandığını açıkladı.

10 zırhlı araç, parçalarına ayrılmış bir şekilde Ürdün’e gönderildi. Ürdün’de askeri bir üsste toplanarak, Ocak ayında sınırdan Batı Şeria’ya geçirildi. Güvenlik kaynaklarının Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamaya göre aralarında koordinasyonun en iyi olduğu zamanlarda bile İsrail, yıllardır bu araçların Filistin’e girmesini engellemişti.

Yeni zırhlı araçlar hem Filistin hem İsrail sosyal medyasında tartışma konusu haline geldi ve sorulan soru şu oldu;

“Bu zırhlı araçlar kime karşı kullanılacak?”

Netanyahu bu zırhlı araçların Filistin hükümetini Hamas’a karşı dengelediğini söylüyor.

Şarkul Avsat