ABD para değeri düşen ülkelere vergi uygulamayı planlıyor

ABD Ticaret Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, dolar karşısında para değeri düşen ülkelerin ürünlerindeki sübvansiyonlarla mücadele etmek için yeni gümrük vergisi uygulamayı öngören bir yasa sundu. Bu yasa, Çin ürünlerine daha yüksek vergi uygulanmasına neden olabilir.

Yeni yasa, Japonya, Güney Kore, Hindistan, Almanya ve İsviçre gibi diğer ülkelerin de gümrük vergilerinin yükselmesi riskiyle karşı karşıya kalmasına neden olabilir.

Çin ile birlikte bütün bu ülkeler, döviz piyasasındaki müdahaleleri, küresel cari işlem dengesini ve yüksek ikili ticaret hacmini inceleyen Hazine Bakanlığı’nın yarı yıllık para birimi raporunda yer alacak.

Bakanlık, önerilen yasanın, devalüasyon için yeni bir standart içerecek gümrük vergilerinin uygulanma sürecini değiştireceğini açıkladı.

ABD’li yetkililer, ABD-Çin ticaret savaşına rağmen Çin Yuanı’nın uzun süredir dolara karşı değer kaybettiğini ifade etti.

ABD Ticaret Sekreteri Wilbur Ross, “Bu değişiklik Ticaret Bakanlığı’nın ABD endüstrilerini zedeleyen döviz desteğine karşı yabancı ihracatçıları uyarıyor. Yabancı ülkeler artık ABD’li işçilere ve şirketlere zarar vermek için para politikalarını kullanamayacaklar” diye konuştu.

Ross, bu adımın ABD Başkanı Donald Trump’ın kampanyasında adaletsiz para birimi uygulamalarına yönelik verdiği sözü yerine getirme yönünde bir adım olduğunu ifade etti.

Bakanlık, ABD ürün fiyatlandırmasının devalüasyon nedeniyle yapay olarak düşük olup olmadığını değerlendirmek için kullanacağı belirli kriterleri açıklamadı.

Şarkul Avsat