Hama ve İdlib kırsallarındaki bombardımanda onlarca kişi hayatını kaybetti

Suriye’nin kuzeybatısındaki çok sayıda bölgeyi hedef alan bombardıman ve çatışmalar sonucunda en az aralarında 5 sivilin bulunduğu 20 kişi hayatını kaybetti.  Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) göre bombardıman Suriye rejim güçleri tarafından gerçekleştirildi.

Ayrıca Hama’nın kuzeyi ve İdlib kırsalında Rus ve Suriyeli güçler tarafından varil bombalarının da kullanıldığı 120 bombalamada bulunduğu ifade edildi. Devam eden bombardıman çok sayıda sağlık ve hizmet merkezini etkisiz hale getirdi

Rejim güçleri ile Heyetu’t Tahriru’ş Şam (HTŞ) ve İslami gruplar arasında yaklaşık 2 gündür İdlib’e komşu olan kuzey Hama kırsalında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Yoğun bombardımanların da eşlik ettiği çatışmada her iki taraftan onlarca kişi hayatını kaybetti.

SOHR’un elde ettiği bilgilere göre çatışmalarda HTŞ ve HTŞ ile birlikte hareket eden gruplardan 11, buna karşı rejim güçlerinden 4 kişi yaşamını yitirdi. Gruplar, geçtiğimiz Salı günü rejime bağlı bölgelere özellikle de Kefr Nebudeh’e gerçekleştirdikleri saldırıda, kasabanın büyük bir bölümü yeniden ele geçirmeyi başardı. Muhalif gruplar, söz konusu bölgeyi bu ayın 8’inde kaybetmişti.

Suriye resmi haber ajansı SANA’ya göre ordudan bazı birimler, el-Hubeyt ve Kefr Nebudeh beldeleri arasında teröristlere ait mekanizma ve teçhizatlar imha edildi.

SOHR’a göre Rus uçakları, dün İdlib kırsalını güneyi ve Hama’nın kuzeyindeki bazı bölgelere saldırılar düzenledi. Söz konusu saldırılar özellikle el-Hubeyt ve Kefr Nebudeh beldelerini etkiledi. Rus uçaklarının yanı sıra Suriye rejimine bağlı uçaklardan da varil bombası atıldı.

Gözlemevine göre gerçekleştirilen kara ve hava saldırılarında 5 sivil yaşamını yitirdi.

SOHR’un daha önce yaptığı açıklamaya göre saldırılar sonucu 23 sivil hayatını kaybetti. Ayrıca her iki taraftan da toplamda 87 kişinin öldü. Salı gününden beri devam eden saldırılarda hayatını kaybedenlerin çoğunu HTŞ ve İslamcı grup unsurları oluşturuyor. Gözlemevinden daha sonra yapılan açıklamada gerilimi azaltma bölgelerinde yapılan kara ve hava saldırıları sonucunda sivil şehitlerin sayısının 8’e yükseldiği ifade edildi. Bu gece yarısından sonra gerilimi azaltma bölgesindeki Rus uçakları ile gerçekleştirilen hava saldırıları 44’e, helikopterlerle atılan varil bombalarının sayısı ise 70’e yükseldi.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından geçtiğimiz Çarşamba günü yapılan açıklamada, Suriye’de rejimin kimyasal silah kullanıyor olabileceğine ilişkin işaretlerin görüldüğü belirtildi. Açıklamada, kimyasal silah kullanımına dair çok sayıda rapor olduğunu, ancak henüz kesin sonuçlara ulaşılamadığı ifade edildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus “Saldırı sırasında orada bulunan insanlarla yaptığımız görüşmelerde, klor gazı saldırısı dahil olmak üzere ne yazık ki rejimin kimyasal silah kullanımına yeniden başladığına ilişkin işaretler görmeye devam ediyoruz. Henüz kesin bir sonucumuz yok ve araştırmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

2017 ve 2018 yıllarının Nisan ayında Rejim Lideri Beşşar Esed’in kimyasal silah kullandığı iddiaları nedeniyle Suriye’yi iki kez bombalamıştı.

Şarkul Avsat