Irak’tan İran’a nükleer anlaşmaya saygı çağrısı

Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Ali el-Hakim, bugün yaptığı açıklamada, İran’ı nükleer program hakkında imzalanan anlaşmaya saygı göstermeye çağırdı.

Hakim, Norveç’in başkenti Oslo’da gerçekleştirdiği basın toplantısında yaptığı açıklamada, 2015 yılında ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İran, Çin ve Rusya tarafından imzalanan nükleer anlaşmasının, resmi adını kullanarak, “Ortak kapsamlı eylem planının iyi bir anlaşma olduğuna inanıyoruz. İran’ı anlaşmaya ve anlaşmanın ruhuna sadık kalmaya çağırıyoruz” dedi.

Tahran ile Washington arasındaki ilişkiler, ABD Başkanı Donald Trump’ın Mayıs 2018’deki nükleer anlaşmadan çekilme ve İran’a yeniden ekonomik yaptırımlar uygulama kararının ardından gerilmişti.

“IRAK ABD VE İRAN ARASI ARABULUCULUK YAPACAK”

ABD, İran’ın tehditlerine karşı koymak için Ortadoğu’daki askeri varlığını güçlendireceğini açıklaması sonrası gerginlik artış gösterdi. Washington, zaten konuşlanmış olan birliklerin güvenliğini sağlamak için bölgeye daha fazla asker göndermeyi düşündüğünü belirtti.

Hakim, “Zaten çok sayıda anlaşmazlığımız var. İhtiyacımız olan son şey bölgede yeni bir çatışma” dedi. Irak hükümeti, ayrıca tırmanışı durdurmak için arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu da açıklamıştı.

Öte yandan Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, geçtiğimiz Salı günü yaptığı açıklamada, Bağdat’ın ‘çok yakında’ Tahran’a ve Washington’a iki ülke arasında arabuluculuk yapmak üzere delegasyonları göndermeyi planladığını söylemişti.

Şarkul Avsat