İran Dışişleri Bakanı Zarif Bağdat’a gitti

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran-ABD arasında gerilimin arttığı bir dönemde, Irak’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.

Irak hükümetindeki kaynaklara göre Zarif, Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Başbakan Adil Abdulmehdi, Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi ve bazı üst düzey yetkililerle, ABD ile yaşanan krizdeki son gelişmeler ve bunun bölgenin güvenlik ve istikrarı üzerindeki ciddi etkileriyle ilgili görüşmelerde bulunacak.

Zarif’in Bağdat ziyaretinden saatler önce, Irak Parlamentosu’ndaki Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki, Irak Parlamentosu Başkanı Muhammed Halbusi ile bir görüşme gerçekleştirdi.

El-Maliki, söz konusu görüşmede, bölgenin önemli zorluklarla karşı karşıya olduğu konusunda uyarıda bulunarak, Washington ile Tahran arasındaki güç kullanma tehdidi ve gerilim dilini yatıştırmak için çalışmak gerektiğini dile getirdi.

Maliki: Tarafsızlığın dili artık kabul edilebilir değil

Irak’ın Washington ile Tahran arasındaki gerilimi sona erdirme çabalarının başarılı olacağına ilişkin umudunu dile getiren el-Maliki, “Tarafsızlığın dili artık kabul edilebilir değil ve uluslararası toplumun bölgedeki gerilimlere karşı durması gerekir” yorumunda bulundu.

Zarif, ülkesiyle Washington arasındaki artan gerilimin yanı sıra başta nükleer anlaşma olmak üzere önemli bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunmak üzere 12 Mayıs’ta Türkmenistan, Hindistan, Japonya, Çin ve Pakistan’ı kapsayan bir Asya turuna çıkmıştı.

Öte yandan Fars haber ajansına göre İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi, bugün, Umman, Kuveyt ve Katar’ı içeren bir Körfez turuna başlıyor.

Ajansta yer alan haberde, Arakçi’nin Körfez turunun, İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütülen yoğun siyasi ve diplomatik istişareler çerçevesinde gerçekleştirildiğine dikkat çekildi.

Şarkul Avsat