Cezayir’in merhamet sofraları

Mübarek Ramazan ayının başlamasıyla birlikte Cezayir’de sebze, meyve ve diğer ihtiyaçlardaki pahalılık, yolda kalmış ve ihtiyaç sahipleri için; hayır kuruluşları, aileler ve lokantaların sıcak yemek bağışlarına engel olmadı.

Cezayir’in 48 vilayeti de bu etkinlikten mahrum kalmadı ve geçim zorluğu çeken ve güler yüzlü aile ortamlarında sağlanan bu imkan dışında başka imkan bulamayan kişilerin ihtiyaçlarının bir kısmını giderdi. Cezayir’de pek çok sosyal medya hesabı, arkalarında Cezayirli genç gönüllülerin bulunduğu fakir ve muhtaç ailelere iftar dağıtan hayır kuruluşlarının yardımlarıyla taçlandı.

Mübarek Ramazan ayında bu faaliyet için bazı hayırseverler ve iş adamları bağışta bulundular. Yardım kuruluşları Ramazan ayı boyunca oruç tutanlara hayırseverlerin bağışlarıyla iftar dağıtma kampanyası düzenlediler.

GÖNÜLLÜLER 
Çok sayıda farklı yaştaki gönüllü, yemek pişirme, dağıtma, iftar sofrası hazırlama gibi görevleri üstleniyor. Bağış yapan bir lokantanın günlük iftar yemeği firik çorbası, salatayla verilen her gün değişen ana yemek, yoğurt, hurma, içecek ve tatlılardan oluşuyor. Bu sahne Cezayir’in pek çok vilayetine dağılmış “merhamet lokantaları”nda tekrarlanıyor ve ihtiyaç sahipleri iftara birkaç dakika kala nasiplerini almak için bu lokantaların önünde bekliyor.

“Merhamet lokantaları” yalnızca fakirlere has değil. Aynı zamanda buralar bazı şehirlerde üniversitenin veremediği kaliteli yemek hizmetine karşı aile ortamını arayan üniversite öğrencilerini de cezbediyor. Bir üniversite öğrencisi İbrahim’in hali de bu şekilde. İbrahim, Nisan ayında başlayan genel grevden dolayı işlenmeyen dersleri bitirmek için Cezayir’in başkenti Cezayir’de kalmak zorunda.

Merhamet sofralarıyla ilgili dikkat çekici olan şeylerden biri, bütün gençleri başkalarına hizmet etmek için bir araya getirmesidir. Bu öğrenciler, sabahtan akşama kadar yolda kalmışlara ve ihtiyaç sahiplerine yemek hazırlamak için çalışıyor. Gönüllüler, sofra hazırlama, bulaşık yıkama gibi görevleri aralarında paylaşıyorlar ve bu görevler onları aileleriyle iftar etmekten ayrı koyuyor. Ancak “İndependent Arabiyye” ye konuşan gençler, rahmet ve dayanışma ayı olan Ramazan’da fakirler için çalışmaktan çok mutlu olduklarını ifade ediyorlar. Merhamet sofraları yalnızca iftar yemeği sunmuyor aynı zamanda birbirini tanımayan insanlar arasında sevgi ve muhabbet kazandıran iyi bir ortam kazandırıyor. Sen de onlarla haşır neşir  olursan Ramazan ayı boyunca yanlarında mutlu olursun.

KOLLEKTİF KATILIM 
Cezayir’de dikkat çeken başka bir dayanışma olgusu, ülkenin doğusu ve batısını birbirine bağlayan ana yollarda yol boyunca oruçlular için hazırlanmış iftar sofraları. Sofranın başında duran gençler yoldan geçenleri ve şoförleri iftara çağırıyor. Davet, evine geç saatte ulaşmak zorunda kalanlar üzerinde yoğunlaşıyor. Bu girişim yolcuların yüklerini hafifletiyor. Yine Cezayir polisi de Ramazan ayı boyunca şehrin giriş ve çıkışlarındaki kontrol noktalarında akşam ezanı okunmadan birkaç dakika önce iftar yemeği veriyor. Böylelikle iftara yetişmek için hız yapılması engellenmeye çalışılıyor.

YOKSULLUK SERTİFİKASI
Cezayir’de Ramazan ayında görülen bu sinerji ve kardeşlik görüntüsünü bazı belediyelerin halk meclisleri tarafından verilen “yoksulluk belgesi” iddiaları bulandırıldı. Bu, Ramazan ayında yardım talep edenlere idare tarafından verilen daha önce yapılmamış bir uygulama.

Bu uygulama içinde gıda ve temel ihtiyaç malzemelerinin bulunduğu Ramazan kolilerini en fazla almaya hak kazananları tespit etmek için yapılıyor. Bu olay Cezayir’de sert eleştirilere neden oldu. Vatandaşlar bu belgenin Cezayirlileri küçük düşüren sorumsuz bir davranış olduğunu belirtti. Ancak Cezayir İçişleri Bakanlığı Ramazan boyunca yardımdan faydalanacaklara “yoksulluk sertifikası” verildiği iddialarını yalanladı ve “Sivil statü ofislerinde” böyle bir belge imzalanmıyor” dedi.

Sosyal medyada Ramazan ayında dayanışma amaçlı yardımlardan yararlanacak olanlar için “yoksulluk sertifikası” verildiğine dair iddiaların ardından açıklama yapan Bakanlık, sosyal medyada yayılan bu haberlerin aslı olmadığını belirterek haberi kesin bir dille yalanladı.

Şarkul Avsat