ABD’den Venezuela’ya boykot kararı

ABD, Birleşmiş Milletler (BM) Silahsızlanma Konferansı’nın dönem başkanlığının Venezuela’ya geçmesini boykot etti.

ABD’nin Silahsızlanma Konferansı Daimi Temsilcisi Büyükelçi Robert Wood, Venezuela’nın BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Jorge Valero’nun dönem başkanlığının ülkesine geçmesi nedeniyle açılış konuşmasına başladığı esnada salonu terk etti.

Wood gazetecilere yaptığı açıklamada, “Şu an içerde tartışılan konu ve alınacak kararlar önemli değil. Hiçbiri meşru olmayacak. Çünkü gayrimeşru bir rejim bunu yönetiyor. ABD olarak, gayrimeşru Maduro rejiminin üyeleri tarafından temsil edilen bu kuruldaki Venezuela’nın dönem başkanlığını en güçlü şekilde kınıyoruz. Bundan dolayı, Venezuela’nın başkanlığındaki Silahsızlanma Konferansı’nın gelecek 4 haftasını boykot edeceğiz” dedi.

Venezuela’nın dönem başkanlığını ‘Silahsızlanma Konferansı tarihinde yeni bir trajik gün’ olarak nitelendiren Wood, ABD’nin Suriye’nin dönem başkanlığını yaptığı süre boyunca Silahsızlanma Konferansı’nı boykot ettiğini de hatırlattı.

Wood, “Bu odada Juan Guaido’nun bir temsilcisi olmalı” olmalı diyerek, kendisini ülkenin geçici devlet başkanı ilan ettikten sonra 50 ülke tarafından tanınan Guaido’ya verilen desteği de tekrarlamış oldu.

Silahsızlanma Konferansı, çok taraflı silahsızlanma ve silahların kontrolü çalışmalarının gerçekleştirilebilmesine yönelik silahsızlanma müzakere forumu olarak 1978’te BM tarafından kuruldu. Fakat Silahsızlanma Konferansı’nın çalışmaları yaşanan diplomatik krizler yüzünden yıllarca durdu.

Şarkul Avsat