Yemen’de Husi ihlallerine karşılık yeni mekanizma önerisi

İran destekli darbeci Husi milisleri, Yemen’in başkenti Sana’da, insani çalışmalar alanında yardımların ele geçirilmesi, hayır işlerine getirilen telifler, kargo gemilerinin hareketlerinin kısıtlanması ve çeşitli malların tekelleştirilmesi gibi konularla Ramazan ayında da ihlallerini sürdürüyor.

Sana’daki yerel kaynaklara göre darbeci Husi milisler, yüzlerce aileye gıda yardımı yapmaya istekli olan ve gönüllü kimselerin çalıştığı hayırsever fırınların birçoğunu kapatarak onları yüklü miktarlarda ödeme yapmaya zorluyor.

Kaynaklar fırınların kapatılmasına karşı uyarıda bulunurken, Husi milislerin eylemlerinin Sana’da süt ürünlerinde de krize yol açabileceğini aktardı. Süt ürünleri fiyatlarının üç katına çıkmasından sonra bu durum karaborsacıların yüzünü güldürdü. Kaynaklar, insani yardım faaliyetlerinin en düşük seviyede olduğunu, Husilerin özellikle birçok dernek ve kuruluşların faaliyetlerine son verdiğini ve diğer yardımların Husilerin çeşitli kontrolleri ile önlendiğini iddia etti.

Dünya Gıda Programı (WFP), Husilerin insani yardımlara el koyduğu ve İran destekli darbecilerin yardımları çaldıkları gerekçesi ile çalışmalarında kısıtlamalara giderken, Husiler kontrolü altına aldıkları alanlarda WFP’nin faaliyetlerini durdurma tehdidinde bulundu.

Yerel Yönetim Bakanı ve İnsani Yardım Komitesi Başkanı Abdurragib Feth, hükümetin kurtarılmış bölgeler ve valiliklerin hayatta kalabilmesi için uluslararası toplumun sessizliği ve darbeci Husi milislerin devam eden ihlallerini kabul etmeyeceğini söyledi.

İhlalleri önlemek adına yeni mekanizma

Feth’in açıklamaları, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin istisnasınız tüm Yemen halkına yardım sağlanması direktifi sonrasında geldi. Bakan açıklamasında, darbeci Husilerin ihlallerini önlemek adına hükümetin uluslararası örgütlere sunmuş olduğu çeşitli mekanizmaların olduğunu belirterek, en düşük maliyetle yardımların hızlı bir şekilde teslim edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bakan, bu çözüm ve mekanizmaların çok sayıda bağışçı tarafından onaylandığını belirterek, bazı Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşları tarafından yardım çalışmalarının yerelleştirilmesi, insani yardımların insanlara ulaşması için kurtarılmış şehirlerdeki liman ve havaalanlarının kullanılacağını ve büyük kuruluşların tüm ofislerinin geçici başkent Aden’e taşındığını aktardı. Bakan, yerel kalkınma ve istikrarın sağlanması ile projelerin uygulanarak yardım çalışmaların ikinci aşamasına geçilebileceğini belirtti.

Feth, BM kuruluşlarının yardım faaliyetlerine devam etmesi durumunda Husilerin yardımları önlemesi tehdidinin duracağını belirterek, yardım faaliyetlerinin askıya alınmasının doğrudan Yemenlileri etkilediğini belirtti.

Yemenli Bakan, BM İnsani İşler Genel Sekreteri ve Acil Yardım Koordinatörü Mark Lokoc’a yönelik talebini yineleyerek, Husi milislerin ihlalleri ve ulaştırılan yardımla el konulmasına yönelik birleşik bir tutum sergilenmesi gerektiğini dile getirdi. Bakan ayrıca, BM’nin darbeci Husi milislerin bu tür eylemlere devam etmesini önlemek adına sert ve acil adımlar atması gerektiğini vurguladı.

Şarkul Avsat