Abbas Bahreyn çalıştayını boykotta ısrarlı

Filistin lideri Mahmud Abbas, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al-i Halife’nin Temsilcisi Şeyh Abdullah bin Ahmed Al-Halife’ye ABD’nin Bahreyn’de düzenleyeceği çalıştaya yönelik boykot kararının kesin olduğunu bildirdi.

Filistin basını Temsilci’nin, Abbas’a ülkesinin ekonomi çalıştayını düzenlemediğini sadece davetli bir ülke olduğunu ifade ettiğini aktardı.

Abbas, Suudi Arabistan’a yolculuğu durağında Ürdün’de bir araya geldiği Bahreyn elçisinden Bahreyn ve Filistin halkı arasındaki tarihi ilişkileri, Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin’in bilge ve tarihi yönetimini kapsamlı olarak dinledi.

Ayrıca Bahreyn elçisi, Kral Hamad bin İsa bin Selman’ın selamlarını Mahmud Abbas’a ileterek tarihi ilişkilere olan övüncünü ve iki halk arasındaki ilişkilerinin derinliğini ve işbirliğini vurguladı. Filistin davasına yönelik Uluslararası Hukuku, Arap barış girişimlerini, 1967 Arap-İsrail savaşı çözümlerini temel alarak siyasi çözüme bağlı kalmanın gerekliliğinin altını çizdi. Dünyadaki en önemli davalardan biri olan Filistin davasına siyasi çözümden başka bir alternatifin olmadığını belirtti.

Filistin Lideri, Bahreyn Kralı’na Filistin davasına yönelik sağduyusu, milli tutumu ve gerek Filistin halkına gerekse Filistin davasına olan sağlam desteğine güvendiğini ifade ederek teşekkür etti.

Filistin Hükümeti, ABD’nin gelecek ayın sonunda Bahreyn’de düzenleyeceği çalıştaya katılmayacağını duyurarak çalıştaya karşı bir kampanya başlatmıştı. Geçen sürede Abbas, Amerikan çalıştayından hayal satın almayacağını söylemişti. Bu bağlamda “Filistin meselesini çözmek isteyenler umutlarımızla bağdaşmayan ve kabul etmediğimiz hayalleri satmakla değil siyaset ile başlamalıdır” dedi.

Abbas “Biz sözümüzü söyledik, her zaman da söylüyoruz. Bu toplantıyı ve sonuçlarını kabul etmediğimize dair gerekli açıklamaları bildirdik. Nedeni ise hiçbir fayda sağlamayacak hayalleri bize satmaları. Bizim onların desteğine ihtiyacımız yok, halkımızın çabaları ve sizlerin desteği ile tüm ayrıcalıklara sahip modern, çağdaş bir devlet kurma gücüne sahibiz” diyerek sözlerini sürdürdü.

Filistinliler ‘Yüzyılın Anlaşması’nın planlarına aykırı olması sebebiyle bir yarar sağlayamayacağını düşünüyor. Filistin Kurtuluş Örgütü İcra Kurulu Sekreteri Saib Ureykat da alaycı bir dille “Yüzyılın anlaşması bu yüzyıla fayda sağlamıyor” dedi.

Ureykat “Knesset’in Koalisyon Hükümeti kuramamasına dair çözümün oylanması,  ‘Yüzyılın Anlaşması’ ismiyle tanınan ABD Barış Planı’nın bu yüzyılın gündeminden düşmesine sebep oldu. Belki gelecek yüzyılın takvimine taşınabilir” diyerek sözlerini devam ettirdi.

Şarkul Avsat