ABD, İran’ın saldırılarına ilişkin kanıtları BMGK’ya sunacak

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, 30 Mayıs’ta yaptığı açıklamada Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Fuceyre Limanı yakınlarında 4 ticari gemiye yapılan saldırının arkasında İran’ın olduğuna dair delilleri gelecek hafta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunacağını bildirdi.

Bolton, Londra ziyareti sırasında yaptığı açıklamada İran tehdidinin henüz bitmediğini belirterek “Hızlı tepki ve ABD kuvvetlerinin konuşlandırılması Tahran’ı caydırmaya yardımcı oldu” ifadelerini kullandı.

Ulusal Güvenlik Danışmanı, Washington’ın İran’da rejim değişikliği için çalışmadığını vurguladığı açıklamasına şöyle devam etti:

“İran ve ajanları, ABD’nin çıkarlarına saldırırsa büyük bir hata yapmış olur. Eğer pazarlık yapmak istiyorsa, bu davranışları durdurması gerekiyor.”

ABD’nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook da İran’ın ABD çıkarlarına saldırması halinde askeri güç kullanımında tereddüt etmeyeceklerini duyurdu.

Hook, 30 Mayıs’ta düzenlediği basın toplantısında “Şu an mesajın İran’a ulaştığına inanıyoruz. Çıkarlarımıza yönelik endişe duyduğumuz saldırıların çoğu gerçekleşmedi” dedi.

ABD’li temsilci, ABD’nin geçen yıl nükleer anlaşmadan geri çekilmesinden bu yana İran’ın askeri harcamasının yüzde 28 düştüğünü ve ekonominin durgunluk içine girdiğini söyledi.

ABD, İran petrol sektörüne yönelik yaptırımları mayıs ayının başından bu yana sıkılaştırmış ve ardından bölgedeki gerilim artmıştı. Petrol tankerleri, BAE sahillerinde saldırılara maruz kaldı. İnsansız hava araçlarıyla Riyad yakınlarındaki bir petrol boru hattına saldırı gerçekleştirildi. Yemen’deki İran destekli Husi milislerinin Suudi Arabistan’a yönelik saldırıları yoğunlaştı.

Öte yandan ABD, B-52 savaş uçağı ve 1500 ek kuvvet göndererek bölgedeki askeri varlığını güçlendirdi.