Mekke Zirvesi: Basra Körfezi’nin emniyeti Arap milletinin emniyetidir

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Mekke’de Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz başkanlığında gerçekleştirilen zirvede Arap (Basra) Körfezi’nin güvenliğinin Arap milletinin güvenliğinin bir parçası olduğuna vurgu yaparak, İran’ın bölgedeki ülkelerin içişlerine müdahale etmesine karşı sert mesajlar verildiğini belirtti.

Zirve’nin ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Ebu Gayt “Zirvede, Arap ülkelerinin Körfez ülkeleri ile dayanışma içinde olduğuna dikkat çekildi” ifadelerini kullanarak, zirveye olan katılımın yüksek olduğunu belirtti. Bölgedeki gelişmelerin hızlı bir savunma stratejisi gelişmesine neden olabileceğini belirten Ebu Gayt, ABD’nin Körfez’e savaş için değil İran rejiminin kötü emellerinin önünü tıkamak için asker yığdığını söyledi.

Öte yandan Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Abdullatif ez-Ziyani ABD’nin politikasını desteklediklerini yineleyerek İran’ın bölgeyi savaş tehlikesinden uzak tutması gerektiğini söyledi. Basın toplantısında açıklamalarda bulunan Ziyani “Körfez İşbirliği Konseyi’nin ortak savunma heyeti var ve ortak bir savunma stratejisi takip ediyor” dedi.

Ziyani “İran terörist milisleri finanse etmeyi bırakmalı” ifadelerini kullanarak Körfez İşbirliği Konseyi’ndeki ülkelerin güvenliğinin birbirinden ayrı tutulamayacağını söyledi.

Ziyani, zirvede Suudi Arabistan’a balistik füze fırlatılmasının ve ülkedeki petrol pompa istasyonuna yönelik Husi saldırılarının kınandığını belirtti. Ziyani “Zirvenin sonuç bildirgesinde KİK ülkelerinin Suudi Arabistan’ın yanında olduğuna vurgu yapıldı” ifadelerini kullanarak, bölgedeki meselelerin zirvenin ana gündem maddesini oluşturduğunu söyledi.

Diğer taraftan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı İbrahim el-Assaf, İran’ın terörü finanse etmekten vazgeçmesi gerektiğine vurgu yaparak, İran’dan endişe edilmesinin sadece terörü finanse etmesinden değil nükleer silahlarını geliştirmesinden de kaynaklandığını söyledi.

Assaf, Körfez ülkelerinin İran ile barış yapmak istediğini de sözlerine ekledi.

Şarkul Avsat