Pompeo yoğun gündemli Avrupa turuna Almanya’dan başladı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 5 günlük Avrupa turunun ilk durağı olan Berlin ziyaretine başladı.

Pompeo’nun bu ziyaretinde, Almanya’ya askeri harcamasını artırması, Çinli Huawei şirketi ile anlaşma yapmaktan kaçınması ve Rusya ile boru hattı projesi Nord Stream 2’yi yeniden gözden geçirmesi için baskı yapmak amacıyla görüşmeler yapması bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanı, 7 Mayıs’da Başbakan Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile olan görüşmesini içeren yarım günlük Almanya ziyaretinison anda iptal etmişti.

Almanya’nın ardından İsviçre, Hollanda ve İngiltere’yi de ziyaret edecek olan Pompeo, Berlin’e hareket etmeden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, Almanya’nın NATO tarafından gayrisafi yurt içi hasıla’nın (GSYİH) yüzde 2’si olarak tanımlanan savunma harcama yükümlülüklerini yerine getirmek için daha fazlasını yapması gerektiğini dile getirdi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Almanya ve diğer NATO üyelerini NATO’yu yeterince desteklemeyeceğinden dolayı sürekli şikayet ettiğini hatırlatan Pompeo,  Almanya’nın  Avrupa Birliği (AB) içinde önemli ve büyük bir ekonomiye sahip olduğuna dikkat çekerek, “Avrupa’yı korumak için yeterli kaynak tahsis etmelerine ihtiyacımız var” dedi.

Washington NATO’nun güvenliği için bir tehdit olarak gördüğü Çinli Huawei şirketinin, Avrupa turunun tüm duraklarına ana gündem konuları arasında yer alacağını kaydeden Pompeo, “Nereye gidersek gidelim, Çin’in temsil ettiği fırsatlar ve zorluklardan bahsediyoruz. Sadece ABD değil bütün dünyanın güvenliği için. Bu yüzden tartışılacak” yorumunda bulundu.

Avrupa turunda İran’daki gelişmeler hakkında görüşeceğini de söyleyen Pompeo, Washington’un Ukrayna topraklarını geçmeye gerek kalmadan Rusya’nın Avrupa’ya gaz aktarmasına izin verecek olan Nord Stream 2 hakkındaki endişelerini dile getireceğini de sözlerine ekledi.

Şarkul Avsat