Yapay zekâ gazeteciliği basın özgürlüğünü koruyabilecek mi?

Yapay zekâ gazeteciliğinin basın yayın organlarında kullanılacak olması akıllara ilk olarak “Yapay zekâ gazeteciliği basın özgürlüğünü koruyabilecek mi?” sorusunu getiriyor?

Son üç yılda, gece gündüz ‘siyasi demokrasi’leri ile övünen batılı ülkelerde, medya baskısının arttığını gösteren bazı raporlar ortaya çıktı.

Dünyadaki basın özgürlüğü ile ilgili en son rapora göre, 2019 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi, Sınır Tanımayan Gazetecileri’nin yıllık raporuna göre, birçok ülkede düşüş kaydediliyor.

Örneğin Avrupa, basın özgürlüğüne en çok saygı duyulan bölge olmasına rağmen, politikacıların medyaya yönelik sözlü şiddeti artıyor. Çekya Devlet Başkanı Milos Zeman, Ekim 2017’de üzerinde “gazeteciler için” yazan sahte bir Kalaşnikof ile bir basın toplantısı düzenledi. Benzer olaylar ABD, Almanya ve birçok Batı ülkesinde de yaşanıyor.

“OTORİTER LİDERLİKLERİN EMRİYLE HAREKET EDEN ROBOT GAZETECİLER”

Bu olaylar, Yapay Zekâ Gazeteciliği’nin hangi tarafta yer alacağı gibi medya özgürlüğünün geleceği hakkındaki endişeleri artırıyor. Dördüncü sanayi devrimi teknolojileri ve Yapay Zekâ teknolojisi medya üzerindeki baskıyı, bilgi özgürlüğünün ve gazetecilerin hareketlerinin kısıtlanmasını destekleyecek mi? Özgürlüğü bastırmak ve medyanın daha insancıl bir şekilde çalışmasını engellemek için otoriter liderliklerin emriyle hareket eden robot gazetecilerin ordularını görecek miyiz?

Cevap, tabi ki evet.  Yapay Zekâ gazeteciliği, diğer bütün yeni teknolojiler gibi hem iyi hem de kötü amaçlar için kullanılabilinir.

Şeffaf bir şekilde hareket eden, bilginin serbest dolaşımını, adil medyayı destekleyen özgür bir robot olacağı gibi, medyayı ve görüş özgürlüğünü bastırabilecek, yetkililerin emirlerini konuşacak, yazacak ve yürütecek bir robot da olacak. Ve insanlığın iyiliğini destekleyen ve tüm raporları ve verileri kolay ve demokratik bir şekilde paylaşan açık veri platformları olduğu için, suç ve şiddeti destekleyen, ülkeleri hedef alan ve dünya genelinde milyonlarca insan için mevcut bilgi sistemlerini yok eden açık veri platformları da olacaktır.

Bu yüzden Yapay Zekâ Gazeteciliği’nin, bir “kalıplaşmış” mesaj yayınlayarak medya özgürlüğünü bastırmak yoluyla bazı zararlı eylemler için bir araç olabileceğini de söyleyebiliriz. Burada kontrol sahibi kişi “robot” veya kendi kendine hareket eden kameralar veya uydular tarafından oluşturulabilecek tek bir içerik koyabilir.

Fakat aynı zamanda, insanlığa hizmet etmek için daha akıllı teknikler mevcut olabilir; Bu tür araçlara direnmek ve uygun ve çeşitli içerikleri yaratmada antikorlar olarak çalışmak üzere tasarlanabilir.

Gulf Today