Sudan’da Askeri Geçiş Konseyi muhaliflerle müzakereleri durdurdu

Hartum’da gerçekleşen şiddet olaylarının ardından uluslararası ve bölgesel denetim aracılığıyla 9 ay içinde seçimlere gidilmesi kararı alındı.

Sudan Askeri Geniş Konseyi tarafından Salı günü yapılan açıklamada, ülkedeki sokak hareketlerini yönlendiren Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) ile müzakerelerin durdurulduğu ve ÖDBG ile geçmişte yapılan tüm anlaşmaların iptal edildiği belirtildi. Ayrıca, Hartum’da gerçekleşen şiddet olaylarının ardından uluslararası ve bölgesel denetim aracılığıyla 9 ay içinde seçimlere gidilmesi kararı alındığı ifade edildi.

Sudan Askeri Geçiş Konseyi (AGK) Başkanı Abdulfettah el-Burhan yaptığı açıklamada, “Askeri meclis ile müzakereleri sürdüren siyasi güçler, halk otoritesinden ve kamu memnuniyetinden yoksun tek bir görüşü dayatarak askeri güçlerin dışlanması ve müzakerelerin uzamasında sorumluluk sahibidir” dedi.

El-Burhan, dün sabah Nil sokağında yaşanan olaylardan ve olayların ülkedeki etkisinden üzüntü duyduğunu açıklayarak, “Burada hayatını kaybeden insanlardan daha değerli bir şey yoktur. Yine vatandan da öyle. Herkesin fedakârlıkta bulunması gerekir” dedi.

Burhan, “Devrim, başlangıcından beri şehitlerin kanlarından beslendi. Silahlı güçler, bu devrime ancak Sudan halkını korumak için katıldı onlara tahakküm kurmak için değil. Zira bu onların hakkı değil. Sudan’ı yönetmenin tek yolu Sudan halkı tarafından kontrol edilen oy sandığıdır” dedi.

AGK Başkanı, Askeri Konsey’in geçiş döneminde hükümetin kurulmasını kolaylaştıracak düzenlemeler yapacağını söyledi.

Barış ve eski rejim mesajı

Hükümetin görevinin yolsuzluk ve diğer suçlarla ilgili yalnızca eski rejimin tüm sembollerinin söküp atılmasını ve onlara hesap sorulmasıyla sınırlı olacağını söyleyen el-Burhan, yine hükümetin çeşitli çatışma alanlarında sürdürülebilir barışın sağlanması ve göç etmek zorunda kalan insanların evlerine geri dönmelerini sağlamak gibi sorumluluklarının olduğunu söyledi.

Burhan, Pazartesi günü başkent Hartum’da Genelkurmay Başkanlığı önünde düzenlenen eylemlerde hayatını kaybeden bazı göstericilerle ilgili tüm yaşanan şiddet olaylarının soruşturulacağını ifade etti.

Hartum, dün güvenlik güçlerinin Genelkurmay Başkanlığı önünde yapılan eylemi dağıtmak için kullandığı güç nedeniyle kanlı bir güne şahit oldu. Eylemin başladığı 6 Nisan’dan bu yana onlarca kişi öldü ve yaralandı. Halk hareketinin liderleri, Askeri Geçiş Konseyi ile müzakerelerin durduğunu açıklayarak, Pazartesi gününden itibaren ülkeyi felç eden genel grev ve sivil itaatsizlik eylemi başlattılar.

Askeri cunta, gösterilerde yaşanan sivil kayıplar konusunda üzüntüsünü dile getirdi.

Hartum, son günlerde çok geniş katılımlı gösterilere tanıklık ederken, şehirdeki anayollar ve köprüler kapatıldı, yurt içi ve dışı uçuşlar iptal edildi. Hayatın durma notasına geldiği şehirde dün öğlenden beri internet kesintisi yaşanıyor.

Şarkul Avsat