Katar, İran’la yakınlaşmaya devam ediyor

Katar, İran ile ilgili tutumunu sağlamlaştırmak için yeni yollar arıyor. Ancak Körfez bölgesinde gerilimin artması ve ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının sıkılaşmasının ardından Tahran’a yönelişini açık etmemeye çalışıyor.

Katar Emiri Katar Emiri Temim bin Hamad Al Sani ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani çarşamba günü “bayram tebriği” için olduğu söylenen bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Ancak konuşma bayram tebriğinden fazlasını içeriyordu. İran tarafından yapılan açıklamaya göre Ruhani, Doha’nın yanında olduğu ve ikili ilişkilerin eskisinden daha fazla geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Ruhani’nin konuşma sırasında “Suudi Arabistan ve BAE; Yemen, Katar, İran ve tüm bölge ülkelerine zarar veriyor” dediği kaydedildi.

İran Cumhurbaşkanı, Katar’ın Mekke’deki zirvede takındığı tutuma övgüde bulundu. Katar’ın yapılan iki zirvede aldığı tavrın gerilimin azaltılması ve komşu ülkelerle iyi geçinme politikasına dayandığını öne sürdü. Ruhani, “Bölge ülkelerinin birbirine yakın olmaması durumunda yapılan zirvenin yapıcı değil hatta zararlı bile olabileceğini” söyledi.

Katar’ın İran ile teması, İran’ın Dini Lideri Ali Hamaney’in bayram vaazında Bahreyn’in ABD planının açıklanacağı konferansa ev sahipliği yapmasının sert bir şekilde eleştirilmesi sonrasında gerçekleşti.

Mekke’de yapılan zirvenin ardından Katar’ın tutumunda değişiklik görüldü. Zirvede uluslararası toplumun taleplerine uygun olarak İran’ın attığı nükleer adımların önüne geçilmesi istenmiş, Tahran yönetimi mezhep merkezli çatışmalardan beslenmeyi bırakarak sağduyulu davranmaya çağrılmıştı. Ayrıca zirvede üye ülkeler arasındaki birliğe ve bütünlüğe vurgu yapılmıştı.

Siyasi yorumculara göre Ruhani ve Al Sani’nin karşılıklı açıklamaları, Katar’ın Körfez İşbirliği Konferansı’ndan uzaklaşması ve özellikle Arap dörtlüsü tarafından uygulanan yaptırımların ardından bölgenin güvenliğini tehdit eden İran’a yakınlaşmasına işaret ediyor.

Şarkul Avsat