​Suudi Arabistan Enerji Bakanı: OPEC anlaşması uzayabilir

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Halid el-Falih dün yaptığı açıklamada, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) Haziran ayından sonra petrol üretim anlaşmasını uzatmaya yakın olduğunu belirterek, OPEC üyesi olmayan ülkelerin üretim kısıntısına nasıl katkı yapacakları sorusunun henüz cevaplanmadığını belirtti.

Rusya Enerji Bakanı, Moskova ve Riyad’ın küresel petrol piyasasındaki konumlarının benzer olduğunu ve iki ülkenin petrol pazarındaki prosedürleri koordine etmeyi kabul ettiğini ifade etti. Suudi Bakan, OPEC ve müttefiklerinin mevcut üretim seviyelerinde petrol üretim kısıntısını uzatması gerektiğini söyleyerek, ülkesinin ABD ile pazar payı mücadelesi veya beş yıl önceki fiyat çöküşünün tekrarlanmasını istemediğini söyledi.

OPEC, Rusya ve diğer petrol üreticileri ile 1 Ocak’tan itibaren  günde 1.2 milyon varil üretim kısıntısı anlaşması imzalamıştı. Bu ay sonunda bitmesi gereken anlaşma için OPEC grubunun üretim kısıntısını uzatıp uzatmama kararını vermek üzere önümüzdeki haftalarda toplanması bekleniyor.

Bakan el-Falih, St Petersburg’daki ekonomi forumunda, “OPEC tarafında kısıntının uzatılması konusunda neredeyse anlaşma sağlandı. Soru OPEC üyesi olmayanlarla nasıl bir ayarlama yapılacağı. Umuyorum ki kolay bir karar olacak ve hepimiz uzatacağız. Ancak bu mümkün olmazsa Krallık olarak pozisyonumuz esnek olacak” şeklinde açıklama yaptı.

Petrol fiyatları  yıl başından bu yana yüzde 16 artış gösterirken, Nisan ayı başında varil başına 74 dolar olan fiyat ABD ve Çin arasında yaşanan ticaret anlaşmazlığı ve ekonomisinin yavaşlaması sebebi ile talep üzerine varil fiyatı 62 dolar seviyesine çekildi.

Suudi Arabistan, OPEC anlaşması sebebi ile üretimi düşük tutuyor. Şarku’l Avsat’a açıklama yapan ve konuşmasında bu konuya da yer veren Bakan Halid el-Falih, Suudi Arabistan’ın günde yaklaşık 9.6 milyon varil petrol ürettiğini belirterek, stokları aşağı çekmek istediklerini belirtti.

PETROLDEKİ DALGALANMA ENDİŞESİ 

Suudi bakan daha önceki açıklamalarında, petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisini telafi etmek için üretim artırma yarışına girmek istemediklerini, petrol fiyatlarının çöktüğü 2014-2015 yıllarındaki duruma geri dönülmesinin kabul edilemez olacağını ifade etmişti.

Falih, petrol piyasasında tam dengenin henüz sağlanmadığını ve fiyatlardaki oynaklığın OPEC’in kontrolü dışındaki unsurlardan kaynaklandığını belirtti.

Öte yandan, Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Rusya ve Suudi Arabistan arasında petrol piyasalarına ilişkin ortak bir anlayış bulunduğunu ve iki ülkenin  petrol pazarındaki prosedürleri koordine etmeyi kabul ettiğini ifade etti. Açıklamada, Moskova ve Riyad arasında petrol piyasasındaki durum ve ortak kararların birliği konusunda görüş birliği olduğu belirtildi.

Novak, OPEC ülkelerinin çoğunun bu ay sonunda yapılması planlanan toplantıdan çok 2 ila 4 Temmuz arasında Viyana’da düzenlenmesi planlanan toplantıya hazır olduklarına dikkat çekti. Rus bakan, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, ticaret savaşının devam etmesi durumunda, piyasada gizli bir petrol arzı olabileceği uyarısında bulunarak, Rusya’nın ABD’nin kaya petrolü üretimini arttırmasında bir risk görmediğini ve ülkesinin bu konudaki rekabet konusunda endişeli olmadığını dile getirdi.

Rus ve Suudi bakanların açıklamalarına göre, petrol fiyatları dün yüzde iki oranında artış gösterirken, OPEC ve diğer petrol üreticilerinin üretimi azaltmak için anlaşmanın uzatılabilmesi ihtimali bulunuyor.

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 63,22 dolardan işlem görüyor. ABD’nin Batı Teksas (WTI) türü ham petrolü 1.34 dolar artış göstererek, 53.93 dolara çıktı. Brent ve WTI petrol Nisan ayından bu yana en güçlü günlük kazanca ulaştı.

Şarkul Avsat