​İran, ABD’nin müzakere teklifine şüpheli bakıyor

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi dün, İran ile ABD arasındaki gerginliği azaltma hedefiyle önümüzdeki Çarşamba günü Tahran’ı ziyaret edecek Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin arabuluculuğunun başarılı olması için gereken şartları açıkladı.

İran Dışişlerinden yapılan açıklamada ABD’nin İran petrokimya endüstrisini hedef alan yeni yaptırımları hayata geçirmesinin Washington’un yaptığı müzakere teklifinin sahici olmadığını ortaya koyduğu belirtildi.

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Keyvan Hüsreviyaptığı açıklamada ABD’nin nükleer anlaşmaya geri dönmesi, İran’ın kayıplarının tazmin edilmesi ve Washington’un uyguladığı uluslararası yaptırımların kaldırılmasının Abe’nin Tahran ziyaretinin başarılı olmasını güvence altına alabileceğini belirtti. Hüsrevi, Japonya’nın harcadığı arabuluculuk çabaları konusunda Tahran’dan olumlu geri dönüşler aldığı yönündeki haberler hakkında yorum yapmadı ve attığı bir tweette “Abe Çarşamba günü Tahran’ı ziyaret edecek” dedi. Japonya Hükümet Sözcüsü ise Perşembe günü yaptığı açıklamada Tokyo’nun olumlu sonuçlar vermesi için arabuluculuk yapmaya devam edeceğini ifade ederek İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran Devrim Rehberi Ali Hamaney ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin bir araya geleceği bir zirve tertip edildiğini belirtti ancak Abe’nin İran’ı ne zaman ziyaret edeceğinden bahsetmedi.

Diğer taraftan Keyvan Hüsrevi iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilere övgüde bulunarak bu ilişkiler için “genellikle dengeli bir yol izledi” dedi. Hüsrevi “Japonya’nın dış politikası temel olarak uluslararası ve siyasi değerleri destekliyor” dedi.

Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono’nun Abe’den önce Tahran’a giderek İranlı mevkidaşı Muhammed Cevat Zarif ile Abe’nin ziyareti hakkında görüşmeler gerçekleştirmesi bekleniyor.

Reuters’in aktardığına göre Japon diplomatik kaynaklar Abe’nin atabileceği en önemli adımın rejimin 1 numaralı ismi Rehber Hamaney’e hiçbir şart olmadan ABD Başkanı Trump ile görüşmesini teklif etmesi olduğunu belirtiyor. Bu konu hakkında konuşan eski bir Japon diplomat “Belki de Abe kendini tehlikeye atıyor olabilir. Ancak İran’ın Abe’ye kötü davranacağını ve onu eli boş göndereceklerini düşünmüyorum” dedi.

Şarkul Avsat