ÖDBG Sudan’da grev ve sivil itaatsizlik’ ilan etti

Sudan halk hareketine önderlik eden Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG), bugünden itibaren ülke genelinde siyasi grev ve sivil itaatsizliğin başladığını ilan etti ve iktidarın sivil bir hükümete devredilmesine kadar bu eylemlerin sürdürüleceğini açıkladı. Buna karşılık Sudan Askeri Geçiş Konseyi (AGK) ise iktidarın barışçıl bir şekilde devredilmesini sağlamak için yapılacak müzakerelere açık olduğunu ifade etti. Öte yandan sosyal paylaşım sitelerinde eylemlere katılım için yoğun bir muhalefet kampanyası sürerken, dünden beri başkentte ve diğer şehirlerdeki vatandaşlar oturma eylemine hazırlık olarak gıda maddeleri depolamaya başladılar.

Resmi olmayan kaynaklar, askeri konseyin söz konusu eylemlerin sonuçlarıyla başa çıkabilmek için bir plan hazırladığını aktardılar.

ÖDBG, halka ‘köprüleri kapatmaları ve sokakların girişlerine barikatlar kurmaları’ çağrısında bulundu ve barikatları kaldırmaya çalıştıkları sırada hızlı destek güçleriyle veya diğer güvenlik güçleriyle çatışmaya girmemelerini talep etti. Açıklamada, mahalle ve bölge komitelerine ‘sivil itaatsizliğin uygulanmasında, örgütlenmesinde ve vatandaşlara koruma sağlanmasında’ yer almaları çağrısında bulunularak, grev komitelerinin hareketin başarısının temel taşı olarak önemli bir rol oynadıkları kaydedildi.

ÖDBG tarafından yapılan açıklamada bu hafta askeri konseye karşı yürütülecek barışçıl bir mücadele planı yayınlandı. Açıklamada barışçıl eylemlerin dünyanın en güçlü silah cephanesini durdurabileceği belirtilerek, “Hayatta kal, barikatları kurmaya başla ve sonuçları bekle” ifadesi yer aldı.

Öte yandan aktivistler ve eylemciler sosyal paylaşım sitelerinde yaptıkları paylaşımlarla sivil itaatsizlik çağrılarının ivmesini arttırdılar. Sudan Meslek Odaları Birliği (SPA), ülkede internet servisinin devre dışı bırakılmasının üstesinden gelmek için dün cep telefonları üzerinden –eylem kılavuzunun yer aldığı 15 bin kısa mesaj gönderdi. Sivil itaatsizlik başlayana dek bu sayının 900 bini aşması bekleniyor. Bununla birlikte petrol sektöründe çalışan işçiler, askeri konseyin devrileceği güne kadar sivil itaatsizlik eylemini sürdüreceklerini açıkladılar.

Şarkul Avsat