“Katar ABD’nin askeri istihbarat bilgilerine mi sızıyor?”

İran üzerindeki uluslararası baskı artıkça, müttefiki Katar kendini riskli bir duruma buluyor. Baskılar artıkça ve Washington askeri harekâta karar verdiğinde, uzmanlar Katar’ın ABD’nin askeri istihbarat bilgileri Tahran ile paylaşma olasılığı konusunda uyarıda bulundu.

2017 yılında Bahreyn, Suudi Arabistan, BAE ve Mısır’dan oluşan Terörle Mücadele Dörtlüsü (ATQ) terör örgütlerine verdiği destek nedeniyle İran’ı boykot kararı alırken, Katar, İran ve Türkiye safında yer alarak gizli ortaklıklarını ortaya çıkardı.

Katar devleti tarafından finanse edilen Katar Televizyon kanalı Al Jazeera, ismini vermek istemeyen bir yetkilinin, Katar Dış ilişkiler Bakanı Abdurrahman Al Sani, Tahran’a giderek İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif ile görüştüğünü söylediğini belirtti.

Riyad’da bulunan Uluslararası İlişkiler Uzmanı olan Hamdan El-Şehri, Amerika, İran’a karşı askeri eyleme geçmeye karar verirse, Katar’ın 2015 Yemen’deki ‘Kararlılık Fırtınası Operasyonu’ndaki ‘ihanet’ini tekrarlama riski olduğunu dile getirdi. 2015 yılında, doğrulanmamış bilgilere göre Katar Askeri Birliklerinin, Husileri destekleyen İran ile askeri istihbarat paylaştığı iddia ediliyor.

Al Şehri, “Amerika’nın, Katar’daki El-Udeyd Hava üstünde bulunan B-52s ve ABD bombardıman uçakları ile İran’a saldırma ihtimali var. Katar, İran müttefiği olarak konumunu nasıl koruyacak? BAE, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Mısır’ın İran’ı boykot kararı nedeniyle müttefiklikleri biliniyor artık. Boykot, Katar’ı ikiyüzlülüğünü ortaya çıkarmaya zorladı” diye açıklamada bulundu.

Suudi Arabistan-Amerika Halkla İlişkiler Komitesi’nin (SAPRAC) kurucusu Selman El Ensari ise şunları söyledi: “Katar rejimi kötü niyetli davranışlarını inkar ediyordu, hala bu davranışlarını inkar etmeye devam ediyor. Katar, İran ve Milisleri ile olan ilişkilerini güçlendirirken Arap komşularına arkadaş gibi davranarak kirli bir oyun oynuyordu. Bütün bunlar, ATQ’nın boykotu ile gün yüzüne çıktı.”

El Ensari, önümüzdeki Kasım ayında yapılacak olan ABD başkanlık seçimlerinde, Trump yönetimin değişmesini bekleyebileceğini de sözlerine ekledi.

Arab News