El-Ezher, uluslararası örgütleri Kudüs’ün yasal statüsünü korumaya çağırdı

El- Ezher, tüm uluslararası kurum ve kuruluşlara Kudüs’ün yasal statüsünü koruma, kimliğini vurgulama ve İsrail tarafından ‘açık bir şekilde’ yapılan saldırıları durdurma çağrısında bulundu. Açıklamada uluslararası kararlara meydan okuyan İsrail kibrine son verilmesini istedi. Ayrıca İsrailli yerleşimcilerin geçtiğimiz pazar ve pazartesi günleri Talmud ayinlerini gerçekleştirmek üzere Mescid-i Aksa’nın batısındaki kapılardan İsrail polislerinin yardımıyla ardı ardına gerçekleştirdiği baskınları da kınadı.

El-Ezher, geçen mart ayında Büyük Dönüş Yürüyüşü kapsamında Filistinlilerin gerçekleştirdiği barışçıl eylemlerin işgalci İsrail güçleri tarafından şiddetle bastırılmasını kınayan açıklamalarda bulunmuştu.

İşgal edilen topraklarını geri almak için verilen mücadelede Filistinlilerin yanında olunduğunun vurgulanan açıklamada Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkı olduğunun altı çizildi.

Ezher Şeyhi Dr. Ahmed et- Tayyib açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Filistin meselesi, Orta Doğu’daki meselelerin anasıdır. Bu meseleye adil bir çözüm bulunmazsa dünya barışı göremeyecek. Çünkü bu adil ve hak bir davadır.”

El-Ezher’den dün yapılan açıklamada Kudüs’ü Yahudileştirmeye çalışan ve Mescid-i Aksa’nın kontrolünü eline almayı hedefleyen ‘kaba’ uygulamaların tarihi değiştiremeyeceği vurgulandı. Kudüs meselesinin gasp edenlerin elinden kurtarılıncaya kadar canlı kalacağı ifade edildi.

Açıklamada Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın tahrifatının kabul edilemeyeceği belirtildi. Küresel çaptaki Siyonizmin silme girişimlerinde başarılı olmayacağının bir gerçek olduğu vurgulandı.

Şarkul Avsat