Ukrayna, Rusya’yı uluslararası deniz hukukunu ihlal etmekle suçluyor

Kiev, Rusya ile Yarımada’yı çevreleyen karasular hakkındaki anlaşmazlığa dair açıklamada bulundu. Moskova’nın davranışlarında Rus İmparatorluğu’ndan bu yana ‘hiçbir şeyin’ değişmediğini bildirdi.

Daimi Tahkim Mahkemesi bu hafta, Ukrayna’nın 2016 yılında Moskova’yı her iki ülkenin de kullandığı Azak Denizi’ne erişimi engellemesiyle ilgili suçlamasıyla başlatılan yasal prosedürü inceliyor. Rusya, Kırım’ı ilhakından bu yana Karadeniz’in kuzeyindeki, Kerç Boğazı’nı da kapsayan Azak Denizi’ni kendi karasuları olarak tanımlıyor.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Yardımcısı Yelena Zerkal mahkemede yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Rusya’nın yaklaşımı, yetkilileri tarafından desteklenen tarihsel emperyal ideolojiye dayanıyor. Rusya’nın gerçek bir resmini çizersek, Rus İmparatorluğu’na dair hiçbir şey değişmediğini görürüz. Bu, Rusya’nın kendini neden kuralları koyabilecek tek taraf olarak tanımladığını açıklıyor.”

Rusya dün Ukrayna’nın şikayetleri doğrultusunda düzenlenen ilk duruşmayı tanımadığını duyurdu. Zerkal yaptığı açıklamada Rusya’nın bu tutumunun uluslararası deniz hukukunu önemsemediğini gösterdiğini belirtti.

Zerkal ayrıca Rusya’nın uluslararası bir boğaz üzerinde yasa dışı bir köprü kurduğunu, bunun da tüm ülkelere ait gemilerin Ukrayna limanlarına gidiş ve dönüşlerini engellediğini vurguladı.

Geçen yıl kasım ayında Azak Denizi’nde Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilimin ardından Rusya Donanma Kuvvetleri tarafından Ukrayna menşeli gemilere ateş açılmış, 3 gemiye 24 mürettebatıyla birlikte el konulmuştu.