İnternet kullanıcılarının yüzde 86’sı kandırıldı

Araştırma şirketi IPSOS tarafından, Uluslararası Yönetişim Yenilik Merkezi (CIGI) adına yapılan bir ankete göre internet kullanıcılarının yüzde 86’sı çoğunluğu Facebook’ta olmak üzere asparagas (yalan) haberlerle kandırıldı.

Ankete katılanlar, hükümetler ve sosyal medya şirketlerden,  internetteki güvensizliğinin artmasına katkıda bulunan ve ekonomi ile politik söylemleri olumsuz yönde etkileyen asparagas haber paylaşımlarını ele almalarını istedi.

25 ülkede 25 binden fazla internet kullanıcısının katıldığı ankete göre asparagas haberlerin yayıldığı ülkeler arasında ABD ilk sırada yer alırken, Rusya ve Çin onu takip etti.

Anket sonuçları, asparagas haberlerin en yaygın olarak Facebook’ta görüldüğünü, ancak bunların YouTube ve Twitter’da da paylaşıldığına dikkat çekti.

Sonuçlar, ayrıca sosyal medya sitelerine olan güvensizliğin artmış olduğunu da ortaya koydu.

CIGI yetkilisi Fen Osler Hampson, ankete ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu yılki küresel trend anketi yalnızca internetin kırılganlığını vurgulamakla kalmıyor, aynı zamanda internet kullanıcıları arasında sosyal medya ve bu şirketlerin günlük yaşamlarına dayattığı güç hakkında artan rahatsızlık hissini de gözler önüne seriyor” dedi.

Hem yüz yüze hem de internet üzerinden yapılan görüşmelere dayanan anket, 21 Aralık 2018 ve 10 Şubat 2019 tarihleri ​​arasında yapıldı.

Şarkul Avsat