Orta Doğu’da D Vitamini eksikliği neden görülüyor?

‘Güneş ışığı vitamini’ olarak adlandırılan D Vitamini, güneş ışığına direkt maruz kalmalarına rağmen Orta Doğu bölgesindeki insanlarda neden eksikliği hissediliyor?

Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da güneş ışığının çok yoğun olmasına rağmen D vitamini eksikliği halk arasında oldukça yaygın bir durum.

Beslenme ve Metabolizma Dergisinde yayınlana bir araştırmaya göre, “Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgeleri çeşitli yaş gruplarında yüzde 81’e ulaşan çok yüksek bir D vitamini eksikliğine sahip” olarak belirtildi.

Bunun nedenleri arasında kültürel pratikler, iklim, genetik eğilim ve deri rengi yer alıyor.

Vücudun belli başlı kısımlarını kapsayan kültürel giyinme formları, cildin, özellikle kadınlar için güneş ışığını emmesini de etkileyebilir.

Diğer bir sebep de, bölgenin birçok insan için açık havada vakit geçirmesini engelleyen yüksek sıcaklıklar.

Eastern Mediterrranean Health (Doğu Akdeniz Sağlığı)  Dergisi’nin araştırmacılarına göre, bu eksiklik aynı zamanda D vitamini konsantrasyonundaki ırksal bir farklılığa da bağlanabilir.

AÇIK TENLİ BİR KADINLAR DAHA HIZLI D VİTAMİNİ ÜRETİYOR

2011 yılında Sunderland Üniversitesi Floor Christie ve Liverpool Tropikal Tıp Okulu’nda yayınlanan bir yazıda, daha koyu tenli kadınlarda, açık tenli bir kadının 12 dakikada üretebileceği aynı miktardaki D vitamini üretmek için iki saat güneş ışığına ihtiyaç duyduğu belirtilmiş.

Son çalışmalar D vitamini eksikliğinin ayrıca çeşitli kanser türleri, bazı koroner kalp hastalıkları ve tip 1 ve 2 diyabet ile bağlantılı olduğunu gösteriyor.

Yapılan bazı çalışmalar D Vitamini eksikliğinin akıl sağlığı sorunlarına da neden olduğunu gösteriyor.

Arab News