Suudi Arabistan, Husilerin iki SİHA’sını düşürdü

Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri, İran destekli Husiler tarafından ülkenin güneyindeki Hamis Muşayt şehrine gönderilen iki silahlı insansız hava aracını (SİHA) düşürdü.

Yemen’deki meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu Sözcüsü Albay Turki el-Maliki, Suudi Arabistan Hava Savunma Kuvvetleri’nin dün akşam, İran tarafından desteklenen Husiler tarafından Hamis Muşayt şehrine doğru gönderilen SİHA’yı düşürdüğünü açıkladı.

Husilerin, sivil yerleşimleri ve sivilleri umutsuzca hedeflemeye çalıştıklarını ancak bu sorumsuz ve düşmanca eylemlerinin hedefine ulaşmadığını dile getiren Maliki, “Bu düşmanlıklarla başa çıkmak için uluslararası insancıl hukuk kuralları uyarınca uygun caydırıcı önlemleri alma ve uygulama yönündeki meşru hakkımızı vurguluyoruz” dedi.

Koalisyon tarafından birkaç gün yapılan açıklamada, füzelerin ve insansız hava uçaklarının Yemen ve komşu ülkeler için tehlikeli oldukları belirtilirken, Husi milislerin Afrika ve Orta Doğu’daki terörist gruplarla bağlantılı olduğu açıklandı.

Maliki açıklamasında, Suudi Arabistan Krallığı’nın güvenliğinin kırmızı çizgileri olduğunu belirterek ihlallere sert önlemlerle yanıt vereceklerini duyurdu. Sözcü, “Tehdit etmiyoruz, yapıyoruz” diyerek teröristlerin ülkesine gerçekleştirilen saldırılar ile övündüğünü belirterek yaptıklarını askeri eylemlere değindi.

Sözcü ayrıca, insansız hava uçaklarını saldırısına karşılan kişilerin kadın, çocuk ve sivillerin arasında saklansa dahi bulunup hesap vereceklerine dikkat çekerek, bu kişilerin 40 kişilik arananlar listesinde olduğuna dikkat çekti. Maliki, Koalisyon güçlerinin Husileri etkisiz hale getirmek için gerekli önlemleri aldığını ifade edere, bu tarz saldırıları imha edecek etkili önlemlere sahip olduklarının altını çizdi.

Şarkul Avsat