ABD, Japonya’nın arabuluculuk çabalarından memnun

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin İran’a yaptığı ziyaret ve Japonya’nın arabuluculuk çabalarının memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, yaptığı açıklamada, “Japonya Başbakanı tarafından yapılan görüşmeler, müttefiklerimizin İran’ın istikrarsızlaştırıcı bir devlet olduğu konusunda bizimle hemfikir olduklarını gösteriyor. Bu çabaları ve üretebilecekleri sonuçları destekliyoruz. Uluslararası toplumun İran’ın bölgeyi istikrarsızlaştırmasını engellemek için yapabileceği her şeyi memnuniyetle karşılıyoruz ve bunun tüm müttefiklerimiz için gönderilen bir mesaj olmasını temenni ediyoruz” dedi.

Ortagus, ABD’nin İran nükleer anlaşması konusundaki tutumunun değişmediğini vurgulayarak, hedeflerinin İran’ın nükleer silah edinmesini engellemek olduğunu söyledi.

Ortagus, ayrıca Husilerin Suudi Arabistan’a balistik füzeler saldırısını şiddetle kınayarak, “Husilerin saldırıları çok rahatsız edici. Sivil bir havaalanına silahlı milislerin İran’dan aldığı füzelerle saldırması çok rahatsız edici. İran ya da silahlı milisleri ABD ya da Kanada’daki sivil hava alanlarını hedef alabilseydi bunun sonuçları nasıl olurdu?” ifadelerini kullandı.

Ortagus, ABD’nin İran rejimi üzerinde baskı uygulayarak, Tahran’ın masumları yönelik tehditlerini durdurmak istediğini vurguladı.

Şarkul Avsat