Cezayir’de eski Başbakan Ahmed Uyahya tutuklandı

Cezayir’de Yüksek Mahkeme, yolsuzluk gerekçesiyle eski Başbakan Ahmed Uyahya ve eski Ulaştırma Bakanı Abdulgani Zalan’ın tutuklanmasına karar verdi.

Karar, eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’ya yakın olan tanınmış iş adamlarının da suçlandığı yolsuzluk davalarının soruşturulması kapsamında geldi. Mahkeme kararının ardından Uyahya, başkent Cezayir’deki El-Hiraş Hapishanesi’ne götürüldü.

Bir adli görevli Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Ahmed Uyahya’nın sorgusunun üç saat sürdüğünü ifade etti. Yetkili, soruşturmanın, Uyahya’nın başbakanlığı dönemindeki hükümet projelerinde aralarında Muhyiddin Tahkut ve Ali Haddad’ın da bulunduğu şuanda tutuklu olan iş adamlarına sağlamış olduğu imtiyazlar odağında gerçekleştiğini dile getirdi. Bir kaynağa göre Uyahya, tüm ticari işlemlerin yatırım kanunları çerçevesinde gerçekleştiğini söyleyerek, hakkındaki yolsuzluk iddialarını reddetti.

Uyahya’nın ardından eski Ulaştırma Bakanı Abdulgani Zalan’ın da yolsuzluk soruşturması kapsamında Yüksek Mahkeme’de ifade verdiği belirtildi.

Kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, Tahkut tutuklanmadan önce soruşturma hâkimine, Uyahya’ya yakınlığı sayesinde çok büyük ticari fırsatlardan yararlandığını açıkladı.

Şarkul Avsat