Çernobil turizmi!

Ukrayna’deki nükleer facianın ardından çekilen “Çernobil” dizisi, turist sayısında artışa sebep oldu. Bölgeye akın eden turistler bol bol fotoğraf çekiyor.

HBO dizisi olan Çernobil, Ukrayna’da Nisan 1986 yılında gerçekleşen Çernobil nükleer kazasını konu alıyor. Günümüzde hala, bu bölgenin 2 bin 600 km2’lik alanında yaşamak güvenli değil. Dizinin yayınlanmaya başlamasının ardından bu bölge turist akınına maruz kaldı. Diziyi izleyip buraya giden insanlar Çernobil kazasının gerçekleştiği bölgelerde fotoğraflar çekiyor.

Bazı fotoğraflarda, kaza nedeniyle aceleyle terk edilen kentin neye benzediğini, binaların ürkütücü şekilde nasıl terk edildiğini gösteren distopik unsurlar bulunuyor. Pripyat kentinde lunaparkta bırakılan paslanmış bir arabanın gösterildiği fotoğraflar da mevcut.

TANGA GİYEREK FOTOĞRAF ÇEKEN İNSANLAR…

Geriye kalan eşyaların fotoğraflanmasının yanı sıra gaz maskesi takarak ya da tanga giyerek fotoğraf çeken insanlar bulunuyor.

HBO’nun Çernobil dizisi, bölgeye gelen ziyaretçi sayılarının artmasına neden oldu. SoloEast Tours “Mayıs 2019’da bölgeye gelen turistlerin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30 artış gösterdiğini” dile getirdi.

HBO dizisi, Sovyet dönemindeki Ukrayna’yı ve orada yaşayan insanları bağlılıkla yeniden anlatmaya çalışırken, ziyaretçiler tarafından çekilen fotoğraflar, doğal bir felaketten ziyade bir Hollywood set ziyareti veya Disneyland selfiesi gibi görünüyor.

Belki de bu davranışlar şaşırtıcı değil. Çernobil Nükleer Santrali’ni çevreleyen alan, HBO serisi yayınlanmadan çok önce tehlikeli bir tema parkı olarak pazarlanıyordu.

“KIYAMET SONRASI BİR DÜNYA”

Oddviser Seyahat sitesinde bir günlük tur gezi özetinde şunlar yazıyor: “Instagram için yüzlerce fantastik fotoğraf elde edeceksin” ve yolculuğun turistlere “akıllara durgunluk veren duygular” vereceğini vaat ediyor! Bir diğer önde gelen Çernobil tur şirketi, siteyi geçmiş bir gerçeklikten ziyade düşünülemez bir gelecek korkusuymuş gibi “kıyamet sonrası bir dünya” olarak bahsediyor.

Podcast’te konuşan HBO senaristi Craig Mazin, felaket sahasını dini bir deneyim olarak ziyaret etme hissini anlattı: “Yürüdükleri yerde yürümek çok garip hissettirdi ve aynı gökyüzünün altında olmak, bir anlamda kim olduklarına biraz daha yakın hissetmeye başlıyorsunuz.”

Esquireme