Rosatom Suudi Arabistan’da şube açıyor

Rusya – Suudi Arabistan hükümetlerarası ticaret, ekonomi, bilimsel ve teknolojik işbirliği komisyonunun 6’ıncı oturumunda, Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Rusya’nın nükleer teknolojilerin barışçıl kullanımında Suudi Arabistan ile aktif ortaklık kurmayı ve Rusatom Overseas’in Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da şube açmayı planladığını açıkladı.

Rusatom Overseas, Türkiye’nin ilk nükleer güç santralini inşa eden Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un, büyük ve küçük kapasiteli nükleer santraller ile Nükleer Bilim ve Teknoloji Merkezleri inşaat projelerinin uluslararası pazarlara entegre teklifinin tanıtımından sorumlu şirketi olarak çalışıyor.

Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, “Riyad’da şube açılması, nükleer enerji alanında Rusya-Suudi ilişkilerinde önemli bir adım. Rosatom’un buradaki varlığı, Suudi Arabistan’ın ilk nükleer enerji santrali projesi için Suudi devlet kurumları ve özel şirketlerle rekabetçi diyalog içerisinde verimli bir etkileşim sağlayacaktır” dedi.

Rusatom Overseas’in Başkanı Evgeny Pakermanov ise, “Suudi tarafı ile birlikte, sadece büyük kapasiteli nükleer santral inşaat projesi için rekabet prosedürüne katılmayı değil, aynı zamanda gelecek vaat eden birçok alanda geniş bir gündem üzerinde çalışıyoruz. Düşük ve orta ölçekli reaktörler inşa etme, yakıt döngüsü, Suudi Arabistan’ın ulusal nükleer programı için personel eğitimi ve nükleer altyapısının geliştirilmesi konularında işbirliğini görüşüyoruz. Suudi sanayi şirketleri ve bilim-eğitim kurumları ile çalışmalara özel önem veriyoruz. Rus tarafı, bu şirket ve kurumların, Suudi Arabistan’ın nükleer enerji programının uygulama sürecine katılmalarında büyük bir potansiyel görüyor” diye konuştu.