Almanya’dan İran’a hava sahası yasağı

Almanya’nın Lüneburg şehrindeki Bölge İdare Mahkemesi dün yaptığı açıklamada, dış politika ve güvenlik gerekçesiyle İran’ın havayolu şirketi Mahan Air’e Almanya hava sahasında uçuş yasağı uygulandığını bildirdi.

Mahkeme ülke çıkarlarının tehdit edildiğini ifade ederek, Almanya’nın şirketin hava taşımacılığı için işletme ruhsatını iptal ettiğini bildirdi.

21 Ocak’ta Almanya hükümeti, İran havayolu şirketi Mahan Air’ın Alman havalimanlarına iniş iznini iptal etmiş, İran’ın Avrupa’daki istihbarat faaliyetleri de bu adıma gerekçe olarak gösterilmişti.

Mahkeme ayrıca, şirketin Tahran’dan Düsseldorf ve Münih’e olan uçuşların yasağı için zaman aralığı belirlenmesi talebini reddetti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Ocak ayında yaptığı açıklamada, havayolunun Suriye’ye askeri teçhizat transferinde yer alması ve Almanya’daki İran istihbarat unsurlarının faaliyetleri nedeniyle yaptırımların sıkılaştığını belirtmişti.

Almanya’nın Braunschweig şehrindeki Bölge İdare Mahkemesi, Mahan Air’in kriz bölgelerinin yanı sıra Avrupa’daki terör eylemleri için uçuşlar yaptığına dair yeterli delil olduğunu açıklamıştı.

2011’den bu yana Mahan Air uçuşlarını yasaklayan ABD, yıllardır müttefiklerinin şirkete yaptırım uygulamasını istiyor.

Şarkul Avsat