“İran dışında herkes savaştan kaçınmak istiyor”

Suudi Arabistan Dış İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el- Cubeyr, İran’ın iki tankeri hedef aldığı saldırılarla bağlantılı olduğunu vurguladı. “İran dışında hiç kimse askeri çatışma başlatmak istemiyor” ifadesini kullandı.

Cubeyr, geçen pazar günü CNN haber ağına verdiği röportajda ABD ve İran arasında askeri bir çatışmanın patlak verme ihtimali hakkında şunları söyledi:

“İran dışında, bölgedeki herkesin askeri bir çatışmadan kaçındığına inanıyorum. Bizler, İran’a davranışlarının kabul edilemez olduğunu bildirmek ve doğru olana yönlendirmek için diplomatik yollara ve ekonomik yaptırımlara başvuruyoruz.”

Cubeyr, dün yaptığı açıklamada da Riyad’ın ve Washington’ın, Umman Körfezi’ndeki iki tankere gerçekleştirilen saldırının arkasında Tahran’ın olduğu konusunda hemfikir olduğunu söylemişti.

Cubeyr, CNN’e yaptığı açıklamayı şöyle sürdürdü:

“ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile bu konuda anlaşmazlığa düşmemiz için herhangi bir neden yok. Pompeo ile hemfikiriz. İran’ın bu konuda sabıkası var. İran, akılcı davranışlar sergilemiyor. Bunun bir devlet mi yoksa devrim mi olduğuna karar vermeli. Washington, Riyad’a silah satmasaydı bölgeye daha fazla ABD askeri göndermek zorunda kalacaktı. Suudi Arabistan, çıkarlarını savunmaya devam edecek. Hiç kimse savaş çıkmasını istemiyor. Ancak iş İran’da bitiyor. Nükleer güç elde ettiği takdirde diğer ülkeler de bunu isteyebilir.”

Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) yapılan açıklamada Umman Körfezi’ndeki petrol tankerine ve Suudi Arabistan’nın Abha Uluslararası Havaalanı’na yapılan saldırıların bölgedeki tehlikeyi artırdığı vurgulandı.

BAE Dışişleri Bakanı Enver Karkaş, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bugün Umman Körfezi’ndeki petrol tankerine ve kardeş ülke Suudi Arabistan’daki Abha Havaalanı’na yapılan saldırı endişeye neden oldu ve tehlikeyi artırdı.”

Karkaş bugün yaptığı açıklamada da uluslararası topluma bölgesel istikrarın ve güvenliğin korunması için harekete geçme çağrısında bulundu. Gerilimin artmasını önlemek için kolektif bir şekilde ve bilgelikle hareket etmeleri gerektiğini vurguladı.

Diğer taraftan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada İran’ın petrol tankerlerine yönelik saldırıdan sorumlu olmadığını savundu. Dışişleri Bakanı Zarif, ABD’nin Umman Denizi’nde iki petrol gemisine yönelik saldırıdan İran’ı sorumlu tutarak aceleci davrandığını belirttiği açıklamasında “ABD’nin bu aceleci suçlaması, B timinin yeni bir alternatif üzerinde hareket ettiğini gösteriyor” dedi..

Zarif, ‘B timi’ ifadesiyle ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’a atıfta bulundu.