Suudi Arabistan, Husilere ait 5 insansız hava aracını etkisiz hale getirdi

İran destekli Husi milislerinin Suudi Arabistan’ın Abha Havaalanı’nı ve Hamis Muşayt şehrini hedef almasının ardından Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri dün sabah, ülkenin güneyine doğru milisler tarafından fırlatılan 5 insansız hava aracını etkisiz hale getirdi.

Yemen’de meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu tarafından yapılan açıklamada, Husi milislerinin uluslararası insancıl hukuka aykırı bir şekilde sivil bölgeleri hedef alarak savaş suçu işlediği belirtildi. Açıklamada, Suudi Arabistan’ın İran destekli terörist Husi milislerinin düşmanca eylemleriyle başa çıkmak için uygun caydırıcı önlemleri alma ve uygulama hakkına sahip olduğu vurgulandı.

Arap Koalisyonu Sözcüsü Albay Turki el-Maliki, terörist Husi milislerinin sivilleri ve sivil tesisleri hedef almaya devam ettiğini belirterek, “Bu düşmanca eylemlerle başa çıkabilmek için uluslararası insancıl hukuk kurallarına uygun olarak caydırıcı önlemler almanın ve uygulamanın meşru hakkımız olduğunu vurguluyoruz” ifadesini kullandı. Maliki açıklamasının devamında Abha Uluslararası Havaalanı’ndaki hava trafiğinin normal seyrinde işlediğini ve uçuşlarda herhangi bir gecikme olmadığını söyledi.

Husilerin geçtiğimiz Çarşamba günü Abha Uluslararası Havalimanı’nı hedef almalarına tepki gösteren Arap Koalisyonu Sözcüsü el-Maliki, günlük binlerce sivil yolcunun geçtiği havaalanını hedef alan bir Hus füzesinin düştüğünü ve aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu farklı milletlerden 26 kişinin yaralandığını açıkladı.

Suudi Arabistan geçtiğimiz Perşembe günü Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne gönderdiği bir mektupta, Arap Koalisyonu ile birlikte Husilerin Abha Uluslararası Havalimanı’nı hedef alan benzer terör saldırılarının önüne geçmek için acil önlemler alacağını vurguladı.

Suudi Arabistan’ın BM Daimi Temsilcisi Abdullah bin Yahya el-Muallimi tarafından gönderilen mektupta, “Hükümetimden gelen talimatlar üzerine, Suudi Arabistan Krallığı’nın güneybatısında bulunan Abha Uluslararası Havaalanı’nın 12 Haziran 2019 tarihinde İran destekli Husi milisleri tarafından hedef alındığını bildiriyorum. Bu havaalanından her gün farklı milletlerden binlerce sivil yolcu geçiyor. Söz konusu saldırının sonucunda aralarında kadınların ve çocukların da bulunduğu farklı milletlerden 26 kişi yaralandı.

İran tarafından desteklenen terörist Husi milisleri, kendi basın organları aracılığıyla yaptıkları açıklamada, cruise füzesinin kullanıldığı saldırının tüm sorumluluğunu üstlendi. Suudi Arabistan’daki yetkililer ilgili terör saldırısında kullanılan füzenin türünü belirlemeye çalışıyorlar. Bu durum, terörist milislerin yeni ve sofistike silahlara sahip olduğunu, İran rejiminin milislere yönelik sınır ötesi desteğini sürdüğünü ve 2140, 2216, 2231, 2451 ve 2452 sayılı kararlar da dahil olmak üzere ilgili Güvenlik Konseyi kararlarının ihlaline devam edildiğini teyit ediyor” ifadeleri kullanıldı.

Büyükelçi el-Muallimi, ülkesinin ve Arap Koalisyonunun, milisleri bu terör saldırılarının caydırmak ve sivillerin ve sivil kuruluşların güvenliğini sağlamak için uygun zamanda acil önlemler alacağını vurgulayarak, uluslararası insancıl hukuk uyarınca söz konusu terör saldırısının planlanmasından ve yürütülmesinden sorumlu olan kimselerden hesap sorulacağını belirtti. Mektubun Güvenlik Konseyi’nin resmi belgeleri arasında yer alması çağrısında bulunan el-Muallimi, mektubun bir kopyasının BM Genel Sekreteri’ne gönderileceğini vurguladı.

Suudi Arabistan’daki Abha Uluslararası Havaalanı’na yapılan terörist saldırı, Arap, İslam ve uluslararası arenadan geniş tepkiler aldı. Devletler, uluslararası norm ve yasaların açıkça ihlal edildiği ilgili terör eylemini kınadıklarını dile getirdiler ve Suudi Arabistan’ın topraklarındaki vatandaşlarının ve sakinlerinin güvenliğini sağlamak için alacağı tüm önlemlerde kendisiyle dayanışma halinde olduklarını bildirdiler.

Şarkul Avsat