Suudi Arabistan’da bale sanatı

Küçük kızlar, müziğin etkisiyle Suudi Arabistan’daki özel akademilerde verilen bale eğitimleri sırasında ayak parmakları üzerinde uyumlu adımlar atarak, kelebekler gibi hareket ediyorlar. Bu köklü sanatı gerçekleştirmek için özel ayakkabılar giyerek, müziğin ritmiyle dans ediyorlar. Küçük kızlar, danslarıyla birlikte müziğin her tonuna ve duygusuna uyum sağlıyor.

Bale sanatının Suudi Arabistan’daki tarihi, kuruluşundan bu yana Suudilerin kabul ettiği kültürel gelişimin bir parçasını yansıtıyor. Suudi Arabistan’a çalışmaya gelmiş Avrupalı ve Amerikalılarla evlenen kadınların sarf ettiği bireysel çabalarla, topluma kabul ettirilmesi uzun bir süre aldı. Zamanla da özel akademiler ve sanat merkezleri adı altında kurumsallaşmaya başladı.

Son iki yılda Suudi Arabistan’daki bale eğitimi, bir rekabet alanı haline dönüştü. Bu sanat, yetenekli bireyleri, toplumdaki farklı gruplara yönelik hedeflerini gerçekleştirmeleri ve farklı kültürlerin bu sanata verdikleri gerçek değeri anlamaları için profesyonel bir bale eğitimi almaya cezbediyor. Zira onlara göre bale, farklı kültürlerdeki insanların yaşamlarının birçok kesitini anlatıyor ve toplumların müziğini, hareketlerini, kültürel ve toplumsal tarihlerini birleştiriyor.

Birçok Suudi Arabistanlı kadın, ülkelerinin farklı bölgelerinde merkez ve akademi inşa etmeyi başardı. Bu kurumlarda, onlarca stajyer de bale klasik ritimleri üzerinde değerlendirmeye tabi tutuluyor.

Independent Arabia ‘dan Nura el-Naimi’nin haberine göre bale eğitmeni olan Suudi Arabistanlı Emani el-Tamimi, uzun yıllardır bu sanata gönül veriyor. Avrupalı bir eğitmenden ders aldığını söyleyen Tamimi, “Bu sanatı, temel teknik becerileri yerine getirene kadar çocukluğumdan beri çeşitli dersler alarak öğrendim. Riyad’da sanat ve bale eğitimi merkezi kurmayı başardım. 5 yaşlarındaki kızlara eğitim veriyorum. 3 ila 9 yaşlarına kadar gruplar var. Enerjilerini boşaltma ve eğlenme yetenekleri geliştiriliyor, bedenleri ile kendilerini ifade etme becerileri güçlendiriliyor” ifadelerini kullandı.

Tamimi, “Müzik ve bale, hayat için yeni bir yüz, yeni bir stil, dil ve teknik resmeden güzel bir sanattır. İzleyici tarafından bu gibi güzelliklerin anlaşılması kolay, çünkü kızlar becerilerini geliştirmek için onlarla etkileşime giriyor” dedi.

Tamimi, “Bale, kendini ifade etmekten çok, zihinsel ve fiziksel yetenekleri yansıtmaya daha fazla fırsat veriyor. Aynı zamanda güzelliği ve umudu anlamaya yardımcı da oluyor” şeklinde konuştu. Tamimi, ayrıca klasik bale eğitimi konusunda uzman bir enstitünün ve tüm yaş grupları için çağdaş bir dans okulunun açıldığına da dikkati çekti.

Genç kızların, bale hareketlerini öğrenmesi, geleneksel fitness ve spor programları ile eğlence fırsatından ziyade onlara yeteneklerini daha iyi hissetmelerini sağlıyor. Bu hususta bale öğretmeni, kızlara akademik programlar aracılığıyla yeteneklerini öğretmek için yatırımlar yaptı. Eğitim programları, bu sanatta ustalaşmak ve fiziksel yeteneklerini belirlemek için etkileyici sanat ve becerilere ilişkin eğitici sunumlar içeriyor.

Cidde şehrinde bir başka bale incelemesinde ise bale eğitmeni ve koreografist Cumana Halid, “Bu sanat, genç kızlara özel değil. Ancak 18- 35 yaş arasındaki kadınlar tarafından kabul ediliyor” ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan toplumunda bale sanatı kültürünü yaymak ve güçlendirmek için yıllar süren çalışmalar, artan sayıda genci klasik yaratıcı sanatlardan birine çekmeyi başardı. Başlangıçta kulüp ve spor salonları gibi toplum açısından kabul edilebilir değildi. Ancak sonunda destek bulabildi.

Cumana Halid, “Öğrenciler, bale seviyelerine entegre olmak için düzenli eğitime tabi tutuluyor. Bu sanat, öğrencilerin yaratıcılık durumlarını, eğitim davranışları üzerindeki olumlu etkileriyle harmanlayan yaratıcı bir tarz oluşturmayı hedeflemektedir” dedi.

Halid, “Suudi Arabistan toplumu, baleyi, davranışı geliştirmeyi amaçlayan ve toplumun tanık olduğu gelişmeyi yansıtan bir devamlılık ve disiplin dili haline dönüştürdü. Bu sanat, başkalarıyla barışı ve kendileriyle saf bir şekilde ve uyum içerisinde olmayı sağlıyor. Çağdaş kültür ve medeniyet unsurlarından biri olması dolayısıyla bu sanata, sponsor olunmalı ve önem gösterilmelidir” şeklinde konuştu.

Şarkul Avsat