​İran’dan Katar ve Türkiye’ye işbirliği çağrısı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad’a çağrıda bulunarak herkesin çıkarına uygun bir şekilde bölgesel işbirliği yapılması ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Ruhani, Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de gerçekleştirilen Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemle Konferansı’nın (AİGK) marjında bir araya geldiği Recep Tayyip Erdoğan’a ekonomik alandaki işbirliğinin güçlendirilmesi ve iki ülke arasında yıllık 30 milyar dolar seviyelerinde olan ticaret hacminin artırılması çağrısında bulundu.

Erdoğan ise yaptığı açıklamada Türkiye-İran ilişkilerinde ilerleme kaydedildiğini belirterek bölgesel konularda ikili ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Erdoğan ülkesinin Tahran ile ilişkilerin güçlendirilmesi noktasında kararlı olduğunu belirtti.

Ruhani bölgedeki yaptırımlara ve keyfi politikalara karşı olduğunu söyledi.

Ruhani Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad ile yaptığı görüşmede komşu ülkelerle işbirliği yapılmasının İran’ın dış politikasının temellerinden biri olduğunu belirtti.

Tesnim Haber Ajansının aktardığına göre Ruhani “Komşu ülkelerle özellikle de Katar’la ikili ilişkilerimizin güçlendirilmesi dış politikamızın önceliklerinden biri” ifadelerini kullanarak bölgedeki ülkelerin istikrarının birbiriyle bağlantılı olduğunu söyledi. Ruhan ülkesinin bölgedeki ülkelerle olan ilişkilerinde itidal, kardeşlik,  sağduyu ve feraset ilkelerine bağlı kalmak istediğini ifade etti.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad ise yaptığı açıklamada Doha’nın Tahran ile ekonomik ilişkileri güçlendirmeye hazır olduğunu söyledi. İran merkezli haber ajanslarının aktardığına göre Katar Emiri, bölgedeki anlaşmazlıkların diyalog, işbirliği ve siyasi çözümlerle ortadan kaldırılabileceğini belirtti. Diğer taraftan Ruhani Konferans marjında Afganistan İcra Kurulu Başkanı Abdullah Abdullah ile bir araya geldi. Söz konusu görüşmede Ruhani ülkesinin Afganistan’da emniyetin, istikrarın ve barışın sağlanmasını istediğini belirtti.

Abdullah Abdullah ise iki ülke arasında siyasi ve ekonomik alanlardaki işbirliğinin güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Şarkul Avsat