İran zenginleştirilmiş uranyumda sınırı aşmaya hazırlanıyor

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, İran’ın, 10 gün içerisinde nükleer anlaşma kapsamında izin verilen uranyum zenginleştirme oranının üzerine çıkacağını söyledi.

Kemalvandi, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, “Zenginleştirme oranını 4 katına çıkardık ve 10 gün içinde (27 Haziran’da) 300 kg limiti geçilecek. Avrupa ülkelerinin önünde, İran’ı ABD’nin yaptırımlarından korumaya yardımcı olması için hala vakit var. Ancak konuşmak değil harekete geçilmesi gerekiyor” dedi.

Sözcü ayrıca, “Yerel reaktörlerde kullanım için uranyum zenginleştirmesini yüzde 20’ye kadar artırabiliriz. Ağır su ihraç edebiliriz.  Bu nükleer anlaşmanın ihlali anlamına gelmeyecek” diye konuştu.

RUHANİ’DEN NÜKLEER ANLAŞMA TEHDİDİ

Öte yandan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, geçen ay yaptığı açıklamada nükleer anlaşma taraflarından talep ettiği maddelere uygun bir cevap verilmemesi durumunda nükleer anlaşma çerçevesindeki taahhütlerini dondurma tehdidinde bulundu.

Çin ve Rusya’nın da katıldığı Şangay Ekonomik İşbirliği Zirvesi’nde konuşan Ruhani,  İran’ın yaptırımlar, petrol ürünleri ve İran bankalarına getirilen yasaklar konusunda nükleer anlaşmayı imzalayan taraflara gönderdikleri talep listesine uygun bir cevap verilmemesi durumunda Tahran’ın nükleer anlaşmadan aşamalı olarak çekilmesi konusunda daha fazla adım atmak zorunda kalacaklarını belirtti.

Ruhani ayrıca, “İran’ın nükleer anlaşmaya tek başına devam edemeyeceği açıktır. Diğer ülkelerin bu önemli anlaşmanın korunması için katkı sunması gerekiyor” yorumunda da bulundu.

İran, geçtiğimiz ay nükleer anlaşmadaki zenginleştirilmiş uranyum ile ağır su üretimin kısıtlanması maddesini askıya aldıklarını açıklamıştı.

Şarkul Avsat