Petrol fiyatlarında Körfez dalgası

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Washington’ın Orta Doğu’daki önemli geçiş bölgelerindeki serbest ulaşımı sağlamak için gerekli önlemleri aldığını açıklamasının ardından yükselişe geçen petrol fiyatları normale döndü.

Umman Körfezi’nde geçtiğimiz hafta iki tankerlere düzenlenen saldırıların ardından gerginlik artarken, Pompeo, konuya ilişkin, “Bunun arkasında İran’ın olduğu şüphesiz ama Başkan Donald Trump, savaştan kaçınmak için elinden geleni yapıyor. Biz savaş istemiyoruz, ancak önemli geçiş bölgelerindeki serbest ulaşımı sağlamak için gerekli önlemleri alıyoruz. Bunu sağlamak için ABD olarak diplomatik ve diğer tüm adımları atıyoruz” demişti.

Hürmüz Boğazı yakınlarında Perşembe günü iki tankerin saldırıya uğramasının ardından, petrol fiyatları yüzde 4,5 oranında artarak, 62,89 dolara kadar çıkmıştı.

Bugün ise Brent petrolün varil fiyatı, günü 62,36 dolardan tamamladı.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Halid el-Falih, hafta sonu yaptığı açıklamada, Petrol İhraç Eden Ülkeler örgütü (OPEC) ve diğer büyük petrol üreticilerinin üretim kısıntılarına ilişkin anlaşmayı Temmuz ayı başlarında yapabileceğini dile getirmişti.

Falih, “Önümüzdeki yıl sonuna kadar petrol piyasasının dengeleneceğini umut ediyor, bunun için çalışıyoruz” ifadelerini de kullanmıştı.

Şarkul Avsat