Rusya ve Çin’den İran’a nükleer anlaşmaya bağlı kalma çağrısı

Rusya, İran’ın zenginleştirilmiş uranyum üretimini artırma kararından duyduğu endişeyi dile getirirken, Pekin, Tahran’a 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmayı bu kadar kolay bırakmama çağrısında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Moskova yönetiminin İran’ın uranyum zenginleştirme kapasitesini artırma kararından endişeli olduklarını dile getirerek,  İran’ın nükleer anlaşmaya uymaya ve taahhütlerini yerine getirmeye devam edeceğini varsaydıklarını söyledi.

Ryabkov, ABD’nin bölgeye asker gönderme kararına da değinerek, “ABD İran ile savaş riskine girmemek için bu provakatif planı rafa kaldırmalı” dedi.

Kremlin tarafından yapılan açıklamada, ayrıca Ortadoğu’daki bütün taraflara itidal çağrısında bulunarak, bölgeyi istikrarsızlaştıracak herhangi bir adımı desteklemedikleri vurgulandı.

SHANAHAN: ABD ORTADOĞU’YA BİN ASKER GÖNDERECEK

ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan, dün, İran’ın bölgede yarattığı tehdide karşı ABD’nin Ortadoğu’ya bin asker daha göndereceğini açıklamıştı.

Diğer taraftan Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD’nin İran konusunda aşırı baskı uyguladığına dikkat çekerek, Ortadoğu’da ‘Pandora’nın kutusunun’ açılmaması gerektiğini söyledi.

Pekin’de Suriye Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Wang, 2015’te uluslararası nükleer anlaşma ile belirlenen zenginleştirilmiş uranyum limitini 27 Haziran’da aşacağını duyuran Tahran’a nükleer anlaşmayı bu kadar kolay bırakmama çağrısında bulundu.

WANG: TÜM TARAFLARLA ÇALIŞMAYA HAZIRIZ

Çin’in kapsamlı anlaşmayı koruma konusundaki kararlılığının değişmediğine dikkat çeken Wang, “Anlaşmanın tam ve etkili bir şekilde uygulanması yönünde çabaların sürdürülmesi için tüm taraflarla çalışmaya hazırız” dedi.

Wang, ayrıca, “Tüm taraflara rasyonel kalmaları, itidalli davranmaları, bölgesel gerilimleri tırmandıracak eylemlerde bulunmamaları ve Pandora’nın kutusunu açmamaları çağrısı yapıyoruz. Özellikle ABD tarafı aşırı baskı yöntemlerini değiştirmeli. Daha önce söylediğim gibi bu tür tek taraflı bir tavrın uluslararası hukukta yeri yok. Sorunu çözmeyeceği gibi daha da büyük bir kriz yaratacaktır” ifadelerini kullandı.

Tahran ve Washington arasındaki gerilim, ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesi ve İran Devrim Muhafızları’nın Washington tarafından terör listesine alınmasıyla arttı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 8 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, Bercam (Kapsamlı Ortak Eylem Planı) nükleer anlaşmasında üstlendiği bazı yükümlülükleri anlaşma uyarınca askıya aldığını ve anlaşmanın taraflarına İran’ın çıkarlarını koruyacak önlemler alması için 60 gün süre verdiklerini söylemişti.

Ruhani, İran’ın ağır su stokları ve uranyum zenginleştirmesine getirilen kısıtlamalara uymayacağını belirtmişti.

Şarkul Avsat