Suudi Arabistan’dan Fas vurgusu: Herhangi bir ihlal kabul edilemez

Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin 2007 yılından bu yana Güvenlik Konseyi’nin belirlediği şartlara uygun olarak Fas’ın Sahra sorunu ile ilgili müzakereleri sürdürmesine yönelik çabalarını memnuniyetle karşıladı. Güvenlik Konseyi, geçtiğimiz 30 Nisan’da belirlediği 2468 sayılı karar ile Sahra sorununa uzlaşı temelinde siyasi, gerçekçi ve kalıcı bir çözüme ulaşma ihtiyacını vurguladı.

Suudi Arabistan BM Daimi Temsilciliğinin Özel Politika ve Dekolonlaşma Komitesi Sorumlusu Faysal el-Hakbani, ülkesinin Sahra sorununa çözüm bulma çabalarını desteklediğini vurguladı. El-Hakbani, ilgili taraflar arasında gerçekçilik ve uzlaşı ruhunun önemini işaret ederek, çözümün sadece huzur ve sükûnet ortamında bulunabileceğini belirtti. ‘Fas’ın Sahra sorunu’ konulu oturumda konuşma yapan el-Hakbani, Suudi Arabistan’ın Fas’ın çıkarlarına yönelik herhangi bir ihlali reddettiğini vurgulayarak, ihlallerin kabul edilemez olduğunu söyledi.

El-Hakbani açılış konuşmasında, “Ülkem Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Fas’ın Sahra sorununa ilişkin olarak, 2007’den bu yana Güvenlik Konseyi tarafından belirlenen kriterler uyarınca siyasi müzakereleri sürdürme konusundaki çabalarını memnuniyetle karşılıyor. Özellikle Güvenlik Konseyi’nin geçtiğimiz 30 Nisan’da belirlediği 2468 sayılı karar ile Sahra sorununa uzlaşı temelinde siyasi, gerçekçi ve kalıcı bir çözüme ulaşma ihtiyacını vurguluyor” ifadelerini kullandı.

El-Hakbani, Suudi Arabistan’ın, Polisario Cephesi’nin yanı sıra Fas, Cezayir ve Moritanya’nın yuvarlak masa toplantılarına katılmasını memnuniyetle karşıladı. El-Hakbani, Güvenlik Konseyi’nin 2414 ve 2440 sayılı kararlarına uygun olarak, 2468 sayılı karar uyarınca bölgesel çatışmaya son verecek siyasi bir çözüm bulmak için 3. defa toplanan 4 katılımcı ülkeye teşekkür etti.

Fas’ın Sahra sorununa kalıcı bir çözüm bulma konusunda BM riayetinde gösterdiği çabaların, sorunun daimi olarak çözümüne katkı sağladığını ifade eden el-Hakbani, ülkesinin Fas’ın Sahra bölgesine özerklik vermesini sağlayan girişimlerini desteklediğini belirtti. El-Hakbani, bu girişim ile güneydeki sakinlerin dışlama ya da ayrımcılık yapılmadan statülerinin korunduğunu, ayrımcılığa uğramadan ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine aktif olarak destek verildiğini, uluslararası standartlar uyarınca halkına daha geniş yetkiler verildiğini ve bunların BM şartları ve Güvenlik Konseyi kararları ile uyumlu olduğunu belirtti.

Şarkul Avsat