Suudi Arabistan’dan uluslararası topluma ‘seyrüsefer güvenliğini sağlama’ çağrısı

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz başkanlığında, Cidde’deki Selam Sarayı’nda Bakanlar Kurulu toplantısı düzenlendi.

Suudi Arabistan, Umman Körfezi’nde iki tankere düzenlenen saldırıda görüldüğü gibi seyrüsefer özgürlüğü ve petrol tedarik güvenliğini tehdit eden bütün terör eylemlerini kınadığını yineleyerek, uluslararası topluma ortak sorumluluklarını yerine getirme ve bölgedeki su yollarındaki hareketi güvence altına almak için sağlam adımlar atma çağrısında bulundu.

Bakanlar Kurulu toplantısında, İran tarafından desteklenen Husi milisler tarafından, Hamis Muşayt şehrindeki Abha Uluslararası Havaalanı’nın füzelerle ve ardından da silahlı insansız hava araçları ile (SİHA) hedef alınması gibi sivilleri hedef alan terör eylemleri kınandı.

Kral Selman, Ramazan ayı sonunda düzenlenen 14. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesi, ), Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve olağanüstü Arap Zirvesi’nin başarılarına katkıda bulunan liderlere teşekkürlerini sundu.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’ya toplantının ardından bilgi veren Enformasyon Bakanı Turki eş-Şebane, Bakanlar Kurulu’nun, İİT, KİK ve olağanüstü Arap Zirvesi’nin başarıları nedeniyle Kral Selman ve Veliaht Prensi tebrik ettiği bilgisini verdi.

Bakanlar Kurulu, Kral Selman’ın, Dünya İslam Birliği (Rabıta) tarafından düzenlenen ‘Kur’an ve Sünnet Metinlerinde Ilımlılık ve İtidal Değerleri’ başlıklı uluslararası konferansta, 27 farklı İslami grup ve mezhebe mensup 139 ülkeden bin 200 İslami şahıs tarafından onaylanan ‘Mekke-i Mükerreme Bildirgesi’ni teslim aldığı esnada, ılımlı İslam yaklaşımına bağlı olunması gerektiğini dile getirerek, İslam ümmetinin alimlerinin, özellikle terör ve radikal fikirlerle mücadele gibi önemli konularda fikirlerini birleştirerek yaptığı işbirliğinin önemine değinmesine yaptığı vurguyu ele aldı.

Şarkul Avsat