Trump’tan Netanyahu’ya Golan teşekkürü

ABD Başkanı Donald Trump, Golan’da yeni bir yerleşim yerine isminin verilmesinden dolayı teşekkür ederek “bu büyük bir onur” dedi.

Pazar akşamı İsrail hükümeti, Trump ismini verdikleri Golan’daki yerleşim biriminin açılış törenini yaptı. Başbakan Binyamin Netanyahu, Golan Tepeleri’nin İsrail Devletinin ayrılmaz bir parçası olduğunu ve böyle kalacağını söyledi ve İsrail’in sınırın karşı tarafında konuşlanmasına engel olacaklarını vurguladı.

Yeni yerleşim biriminin inşa edilme tarihi açıklanmadı. Trump 26 Mart’ta İsrail’in 1967’de Suriye’den işgal ettiği ve 1981’de ilhak ettiği Golan’ın egemenliğinin İsrail’e ait olduğunu belirtmişti. Uluslararası toplum bu ilhakı kabul etmemişti.

Netahyahu, “Golan İsrail’indir ve öyle kalacak” dedi ve ekledi: “İsrail’in en büyük dostu daha önce alınmamış kararlar aldı.”

Kabine, ABD Büyükelçisi David Friedman’ın huzurunda Golan’da bir çadırda olağanüstü bir oturum düzenledi ve şu anda dört yerleşimci ailenin yaşadığı 1984’te kurulan yerleşim birimin olduğu yere “Trump Tepeleri” adı verilerek bir yerleşim birimi kurulmasına karar verildi.

Çadırın dışında bekleyen Yahudi ve Dürzi yetkililer karar açıklandıktan kısa bir süre sonra yerleşim bölgesinin adını taşıyan bir levha yerleştirdiler.

Netanyahu, Trump’ın 2018 Mayıs ayında büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasına işaret ederek “bir kez daha İsrail’in güvenliğine ve geleceğine olan bağlılığını göstermektedir” dedi.

Golan’da uzun yıllardır yeni bir yerleşim yeri açılışı olmadığını söyleyen Netanyahu, Golan’ın geliştirilme sürecini destekleyeceklerini belirtti.

Netanyahu, konut ve yolların yanı sıra eğitim ve turizm alanlarında da yatırım yapma sözü verdi.

İsrail’in 1949 yılında İsrail’i ilk tanıyan Amerikan Başkanı Harry Truman’a teşekkürlerini sunmak için ülke merkezinde Truman adında bir yerleşim birimi açmıştı.

Golan’da bölgenin bir parçası olan 23 bin Suriyeli Dürzi ile 1967 yılından itibaren buraya gelen 25 bin yerleşimci Yahudi yaşıyor.

Şarkul Avsat