Filistin’e yönelik ekonomik ambargo insani krizi alevlendirdi

Filistinli yetkililer, ülkelerine yapılan kuşatma sürerse ekonomik olarak çöküş yaşanacağı konusunda uyarıda bulundu. Filistin Başbakanı Muhammed İştiyye, mevcut Amerikan idaresinin Filistinlilere karşı kışkırtıcı bir siyaset izlediğini söyledi ve uydurdukları “yüzyılın anlaşması” şartlarını kabul etmeleri için siyasi ve ekonomik baskı yaptıklarını belirtti.

İştiyye mevcut durumun sürdürülmesinin mümkün olmadığını söyledi. Mültecilerin haklarını güvence altına alacak şekilde 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin çözüm olduğunu belirtti. Bu konuda Fetih Hareketi Merkez Yönetim Kurulu üyesi Hasan eş- Şeyh, Filistin hükümetine karşı ekonomik ablukanın yoğunlaştığını söyledi. Şeyh, twiter adresinde yaptığı açıklamada, “Bizi yıkabilirler ama yenemezler” dedi.

MALİ KRİZ SON 3 AYDA KÖTÜLEŞTİ

Şeyh, “kırmızı çizgilerimizden vazgeçirme tekliflerini kabul etmemiz için ekonomik ambargoyu kullanıyorlar. Filistin liderliğine karşı açık bir savaş yürütülüyor. Tarih tekrar edecek ve bizim irademiz kazanacaktır” dedi.

Son üç ayda mali kriz daha önce benzeri görülmemiş şekilde kötüleşti. Şubat ayında Tel Aviv, Filistin Hükümetine verdiği vergi gelirlerinden aylık 42 milyon şekel (11.5 milyon) kesintiye gitti. 2019 yılı boyunca sürdüreceği bu kesinti yıllık 138 milyon dolara tekabül ediyor. Bu fiyat Filistin hükümetinin bir yıl boyunca şehit ailelerine ödediği meblağ ile eşdeğer. Filistin hükümeti bu kesintiyi boykot ederek İsrail’den hiç vergi geliri almayacağını açıkladı.

Bu fonlar Filistin hükümetinin en büyük gelir kaynağını oluşturuyor ve buradaki kesinti büyük bir mali krize neden olmuş durumda. Hükümet bu kriz nedeniyle oluşturduğu acil durum bütçesinin bir parçası olarak çalışanların maaşlarının yarısını ödüyor. Yetkililer ekonomik daralmanın Filistin hükümetinin borçlarını 3 milyar dolara çıkardığını söyledi.

Filistin Merkez Bankası Başkanı Azamek el-Şeva şunları söyledi: “Bundan sonra sırada ne var? Gelecek ay maaşları nasıl ödeyeceğiz? Sorumluluklarımızı nasıl yerine getireceğiz? İnsanların elinde para olmadan günlük ihtiyaçlarını nasıl karşılayacaklar? Sonucun nereye gideceğini bilmiyorum. Belirsizlik yarınlar için plan yapmamızı zorlaştırıyor” dedi.

Finansal kriz, Amerika’nın mali yardımlarını kesmesiyle daha karmaşık bir hal aldı. Amerika’nın bu kesintileri Filistin Hükümetini müzakere masasına oturtmak için yaptığı düşünülüyor. Bu adım Amerika’nın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması ve büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşımasından sonra atıldı.

Amerika Filistinlilerin Trump’ın danışmanı Jared Kouchner’in barış planını kabul etmesini istiyor. Önümüzdeki günlerde bu planın ekonomik ayağı olarak Bahreyn’de bir çalıştay düzenlenecek. Filistinliler ise Washington’un İsrail lehine aldıkları tutum nedeniyle barış planı ve çalıştayı boykot kararı aldı.

Şarkul Avsat